Ara Estiu 18/08/2011

L'UCE recorda l'incansable compromís de Víctor Torres

Roger Tugas
1 min
Víctor Torres, germà del poeta Màrius Torres, va morir el juny passat.

Prada.La Fundació Josep Irla -lligada a ERC- va homenatjar ahir l'històric polític republicà Víctor Torres, mort el 19 de juny, després de 96 anys de lluita gairebé permanent. El seu primer acte de record, en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada (al Conflent), va estar marcat per l'austeritat, en una classe d'institut sense cap attrezzo i amb només dos conferenciants. No va caldre més, perquè la figura de Torres i els recursos dialèctics i emotius del futur líder d'ERC i historiador, Oriol Junqueras, van captivar l'audiència.

Després que el rector de l'UCE, Jordi Sales, recordés que Torres va assistir el 2010 a Prada en el centenari del naixement del seu germà, el poeta Màrius Torres, Junqueras va reivindicar el valor del seu incansable compromís. Va passar la joventut en una convulsa Catalunya, que, quan tenia 16 anys, va proclamar la República després que ERC, a la qual va estar lligat tota la vida, guanyés les eleccions. Des de llavors, tot va anar a pitjor: els fets del 6 d'octubre, la guerra civil, el franquisme, la difícil Transició...

I tanmateix, Torres, que de jove havia viscut la glòria, va col·laborar amb els governs a l'exili d'Irla i de Josep Tarradellas i mai va acotar el cap. Ni el mateix Junqueras va aguantar l'emoció i va finalitzar l'acte amb llàgrimes als ulls i l'audiència dreta.

stats