Ara Estiu 05/08/2011

Marilyn abans de ser Marilyn

Narcís Presas
3 min
Marilyn abans de ser Marilyn

GironaGairebé mig segle després de la mort de Marilyn Monroe -avui en fa 49 anys justos-, la seva imatge persisteix com una de les grans icones de Hollywood i el símbol sexual més emblemàtic d'una generació. Les seves pel·lícules i la seva vida privada intensa són famoses, però poca gent coneix la duresa dels primers anys de la seva vida ni com es va forjar l'estrella. L'exposició De Norma Jean a Marilyn. Els seus records privats - al Teatre Municipal de Palafrugell fins al 28 d'agost- fa un recorregut des de la infantesa de Marilyn fins als seus primers passos com a model i actriu. Una setantena de fotos i documents procedents de la col·lecció personal de Maite Mínguez descobreixen els aspectes més amagats d'una Marilyn que encara no havia saltat a la fama ni seduït mig món.

Abans de canviar-se el nom, Marilyn Monroe era Norma Jean Baker. Mai va conèixer el seu pare, se suposa que un noruec de cognom Mortenson amb qui la mare havia mantingut una relació fugaç. A causa dels problemes mentals de la dona, Norma va viure els primers anys de vida en cases d'acollida sota l'empara de diverses famílies i en un orfenat de Los Angeles. D'aquells primers anys, l'exposició mostra les fotos d'una nena rossa i angelical, i una tasseta de plata amb un gravat de quan era petita.

Amb 16 anys, per no haver de tornar a l'orfenat, Norma Jean es va casar amb James Dougherty, un irlandès de 21 anys. Va deixar els estudis i va anar a viure a casa de la família del noi. Durant la guerra va treballar com a muntadora de paracaigudes en una empresa de material bèl·lic. Norma Jean ja destacava perquè era una bellesa encisadora i Grace McKee, una amiga de la mare, li va fer despertar l'atracció pel món del setè art i la moda. Per estimular aquest interès, li va regalar un pintallavis, que també es pot veure a Palafrugell.

Norma Jean tenia tots els ingredients, i només li faltava una empenta i un xic de sort. Va ser treballant a Radioplane Company que va captar l'atenció d'un fotògraf professional que va catapultar la seva carrera. D'ençà d'aquelles primeres fotografies per a la revista de l'empresa, Norma Jean va iniciar la seva carrera com a model. Es va inscriure en una agència i va aparèixer a la portada de diverses publicacions. La primera, el 26 d'abril del 1946 a The Family Circle .

Norma Jean iniciava així una nova vida que disgustava el seu marit i la seva sogra, que esperaven que es dediqués a la família i a les tasques de la llar. Finalment, el maig del 1946 es van divorciar. Daugherty va ser el primer d'una llista de paper cuixé on més tard s'hi afegirien el jugador de beisbol Joe DiMaggio i el dramaturg Arthur Miller, i que també guarda un racó molt especial per als flirtejos amb dos dels germans Kennedy.

Ja només quedava obrir la porta del setè art. La clau la va tenir Ben Lyon, caçatalents de la Twentieth Century Fox, que va concedir a Norma Jean una oportunitat que la jove no va desaprofitar. La seva primera aparició cinematogràfica, encara que efímera, va ser a Scudda Hoo! Scudda Hay! , preludi de grans èxits posteriors com Els homes prefereixen les rosses, de la qual el cinema Garbí de Palafrugell n'ofereix una projecció aquesta nit. Lyon també va ser l'artífex del canvi de nom. Norma Jean no sonava bé. Ell va triar el nom de Marilyn per l'actriu Marilyn Miller, i ella, el cognom Monroe, que era el de la seva mare. Havia nascut Marilyn Monroe, un mite.

stats