EUROPA
Internacional 04/12/2014

Alemanya acomiada l’últim símbol del coratge civil

Tugce Albayark va morir defensant dues noies d’un atac sexual

Isaac Lluch
3 min

MunicVolia ajudar i, justament per haver-ho fet, va morir. Alemanya va dir ahir l’últim adéu a Tugce Albayrak, la noia que va perdre la vida en un acte de coratge civil. Milers de persones s’havien manifestat els últims dies davant la tragèdia d’aquesta estudiant universitària de 23 anys, que va ser brutalment atacada el 15 de novembre després d’auxiliar dues adolescents que aparentment estaven sent assetjades per un grup d’homes als lavabos d’una hamburgueseria d’una cadena multinacional d’Offenbach, al sud-oest del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquell dia, després de l’acte de valentia i altruisme, Tugce Albayrak va ser colpejada per un noi de 18 anys al pàrquing de davant del local de menjar ràpid. L’estudiant va caure a l’asfalt, va entrar en coma i ja no es va despertar. Els dies posteriors es va confirmar la notícia que va sacsejar a tothom: el coma d’Albayrak era irreversible i se li va diagnosticar mort cerebral. El 28 de novembre, just el dia en què la noia feia 23 anys, els seus pares van decidir que se la desconnectés dels aparells que la mantenien en vida i van autoritzar la donació dels seus òrgans.

Divendres passat, just quan moria Tugce Albayrak, més de 2.000 persones van fer guàrdia a l’hospital d’Offenbach on estava ingressada. Ahir les escenes de dolor es van repetir en l’últim adéu, que va tenir lloc a la mesquita de Wächtersbach, pròxima a la localitat d’Offenbach. Centenars de persones van assistir a la cerimònia luctuosa. El ministre president del land de Hesse, Volker Bouffier, i l’ambaixador turc a Alemanya, Hüseyin Avni Karslioglu, van ser-hi presents. Posteriorment el cos de Tugce Albayrak va ser transportat al cementiri de la seva ciutat natal, Bad Soden-Salmünster. Tota aquesta regió pròxima a Frankfurt és des de fa temps pàtria de la família Albayrak, emigrada als anys 60 des de l’Anatòlia per participar en el miracle econòmic de la recuperació alemanya

“Avui tots som la Tugce”. “Li hauria pogut passar a la meva filla”. “El nostre àngel. Sempre et tindrem al cor”. Davant la mesquita s’acumulaven un gran nombre de rams de flors i es podien llegir dedicatòries com aquestes. La mort d’Albayrak ha causat una gran consternació i una profunda irritació social.

Era una jove estudiant, d’arrels turques, que volia ser professora i que pel seu fort sentit de la justícia va intervenir en un espai públic per defensar dues menors d’edat. Una noia que no es va atemorir davant un grup de joves i que va acabar pagant amb la seva vida el seu acte de coratge civil.

Mentre que les dues adolescents a qui suposadament va protegir Tugce Albayrak van testificar abans-d’ahir davant la policia i el presumpte agressor està detingut a l’espera que la fiscalia formalitzi els càrrecs en contra d’ell, el president alemany, Joachim Gauck, estudia si atorga a la noia la Creu Federal del Mèrit, una condecoració que només excepcionalment es dóna de manera pòstuma. Una campanya per internet ha recollit 158.000 firmes perquè se li reconegui el mèrit.

Dos precedents

“Com incomptables ciutadans, estic horroritzat i commogut per aquest terrible esdeveniment. Tot el nostre país està de dol amb vostès”, va escriure Gauck als pares d’Albayrak.

El cas d’Albayrak recorda el de Jonny K., un noi que va morir el 2012 després d’intentar posar pau en una baralla a la concorreguda Alexanderplatz de Berlín. O el de Dominik Brunner, un empresari que el 2009 va ser assassinat per dues persones a Munic quan defensava quatre escolars. Brunner, per cert, va rebre a títol pòstum la Creu Federal del Mèrit.

La mort de Tugce Albayrak arriba just en ple debat a Alemanya de com es pot integrar millor els immigrants i forjar una societat més multicultural.

stats