Internacional 08/12/2014

Andrés M. Díaz: “El govern mexicà és còmplice de les desaparicions forçades”

F.r.
2 min

Ciutat de MèxicEl Centre de Drets Humans Miguel Agustín Pro Juárez (Prodh) va néixer el 1988 per donar suport a les víctimes de violacions dels drets humans al país. Avui té estatus consultiu davant les Nacions Unides.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de quan hi ha desaparicions?

Les primeres desaparicions les registra el Comitè Eureka a finals dels 70, amb 500 desapareguts fins llavors. Però a partir del 2006 s’accentuen per la guerra contra els narcos.

¿Com va ser la guerra bruta a Mèxic contra les guerrilles?

Té a veure amb la suposada obertura democràtica dels anys 80, quan es funda el Partit de la Revolució Democràtica. El context era molt repressiu contra les classes humils i populars i la desaparició forçada era comuna. Però la política de seguretat del govern de Felipe Calderón augmenta exponencialment els casos. Els estats s’han vist obligats fins i tot a incloure la desaparició forçada al Codi Penal. El problema és que el govern fa servir altres termes per reduir les xifres de desapareguts: “no ubicat”, “segrestat”, “privat de llibertat”.

I el banc nacional de registre?

Hi ha una base de dades d’ADN. Diuen que està articulada a nivell nacional, però no en tenim la certesa.

Llavors, ¿quina és la implicació de l’estat en les desaparicions?

Des de la guerra bruta a Guerrero contra guerrilles comunistes com la de Lucio Cabañas fins als 70 i 80 tenim xifres que arriben fins a les 3.000 desaparicions forçades perpetrades per l’estat. Quan desapareix la Direcció Federal de Seguretat, molts d’aquests agents passen a les files dels narcos. És a dir, el seu know-how passa a integrar la il·legalitat.

¿Quina diferència veu entre l’actual govern i l’anterior?

És un problema d’estat: tots dos han sigut còmplices de les desaparicions forçades. Han sigut incapaços d’eradicar-les. La corrupció de l’estat va més enllà de partits i demostra complicitat pel fet d’estar al poder.

stats