Publicitat
Publicitat

ALEMANYA

La CSU vol obligar els immigrants a parlar alemany a casa

Indignació a Berlín per la proposta del soci bavarès de Merkel

La societat alemanya no sap si riure o plorar. O les dues coses alhora. L’última proposta de la Unió Socialcristiana (CSU), el partit bavarès agermanat a escala federal amb la Unió Democratacristiana (CDU) de la cancellera Angela Merkel, ha provocat en les últimes hores reaccions tant de mofa com d’emprenyament, sobretot a les xarxes socials. La idea que ha posat sobre la taula la formació que governa a Baviera és que els estrangers parlin obligatòriament alemany també a casa, per afavorir una bona integració al país.

La notícia ha tingut un ressò internacional. El New York Times, la BBC i el Jerusalem Post no van trigar a recollir la proposta de fer obligatori l’ús de l’alemany a la família. Potser justament això és el que buscava la CSU abans que divendres comenci el seu congrés: posar la llengua alemanya en el centre del debat públic.

Mofa a les xarxes

El primer esborrany del programa socialcristià incloïa textualment la següent frase: “Qui vulgui viure de forma duradora aquí ha de ser incitat a parlar alemany tant en l’espai públic com en la família”. La indignació i la ironia que ha aixecat la proposta han conduït la CSU a fer-ne una reformulació. El partit d’Els Verds, des del seu compte de Twitter, encara es reia ahir de la idea de la formació bavaresa. “Urgent: apareix un nou afegitó a la petició de la CSU sobre la integració a través de la llengua. Qui vulgui viure de forma duradora aquí ha d’estar a més a més motivat per consumir un cop a la setmana bratwurst, xucrut i braó de porc, tenir un pastor alemany o un teckel, i assistir, a banda de cursos d’alemany, a cant tirolès”.

També des de la CDU de Merkel es van afanyar a prendre distància de la proposta socialcristiana. “Penso que a la política no li incumbeix gens ni mica quin idioma parlo a casa, ja sigui llatí, klingon [llengua inventada pels creadors de Star Trek ] o el dialecte de Hessen”, va tuitejar el secretari general democratacristià, Peter Tauber. Alhora, el portaveu de Merkel, Steffen Seibert, va subratllar ahir que això “no entra en els plans de l’acord de coalició governamental i no és negociable”.

Davant la pressió mediàtica i les queixes de pesos pesants del mateix partit, la CSU va fer una nova versió de la seva polèmica frase: “Qui vulgui viure de manera duradora aquí ha d’estar motivat a aprendre alemany en la seva vida diària”. “Motivar” en comptes de “ser incitat” i “vida diària” en comptes de “família” són matisos amb què els membres de la CSU estan satisfets després d’haver encaixat una allau de crítiques.

La presidenta del grup regional de la CSU al Bundestag (cambra baixa federal), Gerda Hasselfeldt, va afirmar ahir: “Cal pensar com es reformula la qüestió. Però és indiscutible que la llengua és l’aspecte més important per a la integració”.

Divendres arrenca a Nuremberg un congrés de dos dies de la Unió Socialcristiana i allà es debatrà la proposta que la comunitat turca d’Alemanya ha qualificat de “misantròpica”. La responsable socialdemòcrata de la comissió d’integració del govern alemany, Aydan Özoguz, va titllar d’“absurda” la idea de la CSU.

Més enllà d’ironitzar sobre si hi hauria policia lingüística, els analistes alemanys detecten un greu problema a la política del país: els partits tradicionals busquen maneres d’aturar els peus a nous moviments euroescèptics o antiislam. I alguns, en l’intent, cauen en el populisme.

Merkel sortirà avui ben reforçada com a presidenta de la CDU

Angela Merkel sortirà indiscutiblement reforçada del congrés de dos dies de la Unió Democratacristiana (CDU) que arrenca avui a Colònia. La cancellera serà votada presidenta del partit per dos anys més, amb una àmplia majoria que sembla més que assegurada. Abans de la cita, pesos pesants de la CDU com els vicepresidents Thomas Strobl i Michael Fuchs es mostraven convençuts fins i tot que Merkel es tornarà a presentar com a candidata a la cancelleria a les legislatives del 2017. Un sondeig actual publicat per Bild apunta que el 74% dels enquestats també aposten que Merkel tornarà a presentar-s’hi per a una quarta legislatura. Avui també es voten altres càrrecs de la cúpula de la CDU.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT