Internacional 22/08/2012

Damasc alerta que no vol acabar com l'Iraq

2 min

BEIRUT.Nous bombardejos i atacs de l'exèrcit sirià van fer estralls ahir en diferents punts calents de Síria. Entre els llocs que van ser objectiu de les tropes del règim, segons els opositors, hi va haver el cementiri de Modamiiah, un suburbi de Damasc, on es feien els funerals per la quarantena de víctimes d'una massacre que s'havia descobert feia poc al soterrani d'una mesquita.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La violència es manté mentre Síria, amb el suport incondicional de Rússia -el seu defensor més important en l'escena internacional-, va rebutjar ahir les advertències del president nord-americà, Barack Obama, sobre una possible intervenció militar en el conflicte si Damasc fes servir armes no convencionals contra els rebels.

En declaracions als periodistes a Washington dilluns, Obama va dir que els Estats Units consideren el moviment o la utilització d'aquesta mena d'armes "una línia vermella" que no es pot traspassar. Els informes de la intel·ligència nord-americana apunten que el govern sirià té una gran quantitat d'armes químiques i no se sap del cert si té també armes biològiques.

Després de reunir-se ahir amb el vice primer ministre sirià, Jamil Qadri, a Moscou, el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va reiterar l'oposició del Kremlin a qualsevol intervenció militar estrangera i va insistir que la voluntat de Rússia és facilitar una entesa -que sembla cada cop més impossible- entre el govern sirià i els rebels.

Qadri, que va comparèixer en roda de premsa al ministeri d'Afers Estrangers rus amb Lavrov, va assegurar que l'advertència d'Obama sobre les armes no convencionals era un pretext per justificar una futura intervenció estrangera. "Occident està buscant una excusa per intervenir directament en els afers del nostre país", va dir Qadri, i va recordar l'episodi de les armes de destrucció massiva que suposadament tenia Saddam Hussein a l'Iraq que no es van trobar mai però que van justificar la invasió nord-americana d'aquest país el 2003.

Una sortida d'Al-Assad?

El vice primer ministre sirià va afirmar també ahir a Moscou que la sortida d'Al-Assad podia ser un tema de discussió en unes hipotètiques converses per acabar amb la violència al país però no una precondició per iniciar-les. "Pel que fa a la dimissió d'Al-Assad, fer-ne una condició per obrir el diàleg vol dir que realment no es vol parlar", va dir Qadri. "Però estem oberts a parlar de tot, fins i tot d'això", va concloure.

Els episodis violents d'ahir a Síria van provocar, segons els Comitès de Coordinació Local, un grup activista anti Al-Assad, almenys 152 morts a tot el país. Aquesta xifra, que no va poder ser confirmada de manera independent, inclou 93 víctimes registrades a Damasc i els seus voltants, especialment al cementiri de Modamiiah.

A Ginebra, l'agència pels refugiats de les Nacions Unides va informar d'un augment important del nombre de sirians que fugen del país, sobretot cap a Turquia, on 3.500 persones van creuar la frontera ahir a les províncies de Kilis i Hatay. Els refugiats, la majoria d'Alep i els seus voltants, van elevar el nombre total de sirians desplaçats a Turquia a gairebé 65.000, repartits en nou campaments diferents. L'agència de l'ONU va dir que al voltant del 40% havien arribar només aquest mes d'agost.

Turquia ha assegurat en repetides ocasions que no donarà cabuda a més de 100.000 refugiats, una xifra a la qual, al ritme actual de persones que fugen dels enfrontaments sobretot a la província d'Alep, s'arribaria a finals de setembre.

stats