TERRORISME INTERNACIONAL
Internacional 04/08/2013

Els EUA intercepten correus d'Al-Qaida

Alerta global per possibles atemptats al Pròxim Orient i al nord d'Àfrica

Eric Schmitt
2 min
Els EUA intercepten correus d'Al-Qaida

The New York Times / Washington.Els Estats Units van interceptar comunicacions electròniques aquesta setmana entre alts càrrecs d'Al-Qaida, en els quals els terroristes parlaven sobre possibles atacs contra interessos nord-americans al Pròxim Orient i el nord d'Àfrica, segons van confirmar membres del govern a aquest diari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una anàlisi dels correus electrònics interceptats per part de les agències d'intel·ligència nord-americanes és el que va portar els Estats Units a emetre divendres una inusual alerta global per a tots els nord-americans que es preparaven per viatjar. Els avisava que cèl·lules d'Al-Qaida podien atemptar "entre ara i finals d'agost". Les autoritats van concretar que l'amenaça es focalitzava a la filial de la xarxa al Iemen, vinculada a complots per atacar avions comercials nord-americans. L'alerta que el departament d'Estat va fer arribar a viatjants i expatriats va arribar menys d'un dia després que el mateix departament anunciés que tancaria una dotzena d'ambaixades i consolats a la regió amenaçada. El Regne Unit va anunciar divendres que s'uniria a la iniciativa i ahir va fer-ho França.

No és habitual que els Estats Units puguin aconseguir comunicacions dels líders d'Al-Qaida sobre possibles operacions, de manera que quan van interceptar aquestes converses, la CIA, el departament d'Estat i la Casa Blanca van analitzar-les immediatament.

"Era molt més que un intercanvi de missatges regular", va dir un oficial nord-americà. Els portaveus del departament d'Estat i de la CIA van rebutjar fer cap comentari més sobre les comunicacions trobades.

Interceptar comunicacions és una de les principals tasques de l'Agència Nacional de Seguretat (ANS), tal com van demostrar els documents filtrats al juny per Edward Snowden, l'extècnic de l'ANS. Alguns analistes i autoritats del Congrés dels Estats Units suggereixen que emfatitzar precisament ara que Washington ha pogut tenir constància dels possibles atemptats gràcies a la capacitat de l'ANS d'interceptar comunicacions és una molt bona estratègia per desviar l'atenció de l'enrenou que van provocar les revelacions de Snowden sobre els programes massius de recollida de dades i comunicacions privades de ciutadans nord-americans.

Fonts de les agències d'intel·ligència van dir que la importància de les comunicacions interceptades la setmana passada va agafar una importància especial perquè coincidien amb un missatge que el líder d'Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, havia penjat en un fòrum jihadista dimarts. L'home feia una crida a atacar interessos nord-americans com a resposta a les seves accions militars al món musulmà i als atacs amb drones -avions no tripulats- al Pakistan i al Iemen.

La Interpol també alerta

L'agència policial internacional també va emetre ahir una alerta global per por a atacs de la xarxa terrorista al Pròxim Orient i el nord d'Àfrica. La Interpol tem que Al-Qaida estigui darrere de les nombroses fugides de presos que han patit en els últims mesos centres penitenciaris de nou països a la regió. L'organització demana als seus 190 països membres que incrementin la vigilància per la possible implicació de la xarxa terrorista en fugues que van permetre que s'escapessin "centenars de terroristes i criminals" de zones com l'Iraq, Líbia i el Pakistan.

stats