Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

Eleccions anticipades a Israel

Netanyahu trenca la coalició amb els partits moderats expulsant dos ministres i dissol el Parlament

La tempesta política, alimentada en els últims dies, va esclatar finalment aquest dimarts quan el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, de l’ala més dretana del Likud, es va adreçar al país per demanar la dissolució del Parlament com més aviat millor i la convocotària d’eleccions anticipades. Poques hores abans l’actual coalició de govern s’havia fet miques amb una mesura dràstica, quan Netanyahu anunciava l’expulsió de dos dels seus socis clau i més moderats, el fins ara ministre de Finances, Yair Lapid, líder del partit Yesh Atid, i la titular de Justícia, Tzipi Livni, dirigent de Hatnuah. “No toleraré més oposició dins del govern, no toleraré ministres que ataquen des de dins del govern les polítiques del govern i el seu líder”, va declarar amb fermesa Netanyahu, i va assegurar que no podia dirigir el país en aquestes condicions.

“Israel ha de triar un nou govern, més gran i més estable”, va dir. Un cop dissolt el Parlament, que en principi havia de mantenir-se fins al 2017, les eleccions podrien tenir lloc en els primers mesos de l’any que ve. I, de passada, Netanyahu podria obtenir suport per a un quart mandat.

La polèmica de l’estat jueu

Feia dies que les relacions entre Lapid, Livni i Netanyahu eren molt tenses, especialment després de la controvertida aprovació del projecte de llei que pretén definir Israel com a “estat nacional del poble jueu”. La proposta, qualificada per Livni de discriminatòria, havia rebut també fortes crítiques de la comunitat internacional. Segons alguns analistes, aprovar aquesta norma suposaria deixar de banda els principis democràtics de l’Estat d’Israel i discriminar les minories, que en el cas dels palestins amb ciutadania israeliana representen el 20% de la població d’Israel. Ha sigut la concessió a l’ala ultradretana que pressiona Netanyahu. Però a les crítiques s’hi han afegit fins i tot el fiscal general d’Israel i el mateix president, Reuven Rivlin, que considera que “va contra la declaració d’independència de l’Estat d’Israel”.

Un altre punt de fricció entre Lapid i Netanyahu ha sigut l’aprovació dels pressupostos. Lapid -que apostava per la inversió en temes socials- havia acusat Netanyahu -que volia reforçar les partides de defensa- d’inacció i de deixar de banda les necessitats de sectors massius de la població. “Podríem haver aprovat un pressupost social, afegir milers de milions a l’educació, la salut, el benestar, la seguretat interna, un programa nacional d’habitatge que augmentaria l’oferta i donaria a les parelles joves una reducció de l’IVA”, es va queixar Lapid. El líder de Yesh Atid va criticar un avançament electoral que veu “innecessari” i va acusar Netanyahu de falta de responsabilitat nacional.

Feia dies que s’especulava també amb un trencament de la coalició de govern. Les reunions que en les últimes jornades ha mantingut Netanyahu amb els líders dels partits ultraortodoxos feien sospitar que buscava nous socis de govern més afins a les seves polítiques. Alguns analistes ja vaticinen que unes noves eleccions donaran com a resultat una coalició de govern més dretana, i això pot suposar que les converses de pau amb els palestins s’allunyin encara més.

Yesh Atid, el partit de Lapid, era el segon soci més important del govern. Després que Netanyahu anunciés l’expulsió del seu líder, altres ministres d’aquest partit estan considerant l’opció de presentar la dimissió. Una sortida que podria afectar els ministeris d’Educació, de Salut, de Ciència i Tecnologia i de Benestar Social. Per la seva banda, Livni era l’única ministra de Hatnuah després que el ministre de Medi Ambient, Amir Peretz, presentés la dimissió fa un mes per desacord amb el pressupost que Netanyahu volia aprovar. Les últimes eleccions legislatives van ser el gener del 2013. Un exemple del convuls panorama polític d’aquest país és que mai en la història d’Israel un govern ha pogut acabar una legislatura completa.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT