Joko Widodo, el primer president d’Indonèsia d’origen humil

Joko Widodo va jurar ahir el càrrec com a nou president d’Indonèsia, i es va convertir en el primer dirigent que no prové de l’elit militar o política. Substitueix Susilo Bambang Yudhoyono, que va liderar el país durant els últims dos mandats.

En tan sols 9 anys, Widodo ha protagonitzat un ascens polític inèdit a Indonèsia, que és la quarta democràcia del món, amb 250 milions d’habitants segons el Banc Mundial. Ha passat de ser un desconegut a dirigir l’alcaldia de Solo, la seva ciutat natal, durant dos mandats; ser escollit governador de Jakarta l’any 2013, i derrotar en les eleccions presidencials l’exgeneral Prabowo Subianto, exgendre de l’últim president autoritari del país, Suharto -al poder entre el 1967 i el 1998.

Transparència i reformes

L’origen humil de Widodo, el seu estil atípic d’exercir una política de proximitat amb la gent i la seva imatge d’honestedat i eficiència són les claus del seu èxit polític. Com a alcalde i governador es distingia per practicar una tècnica coneguda com a blusukan -visita espontània, en javanès-, que consisteix a visitar les barriades per parlar en persona amb els veïns i presentar-se per sorpresa davant dels seus subordinats per enxampar possibles trames de corrupció. Contràriament a d’altres polítics indonesis, Widodo, un apassionat de la música heavy metal, no està avalat per una educació superior a l’estranger, però és enginyer forestal i té dots de fuster heretades del seu pare.

Als 53 anys té el clar objectiu de regenerar el país i superar les pràctiques de corrupció i despotisme, molt presents des del mandat de Suharto, el líder més corrupte de la història segons l’organització Transparència Internacional. Els tres pilars del seu programa són la lluita contra la pobresa, les millores en l’educació i la sanitat. Widodo ocuparà el càrrec durant cinc anys i s’enfronta a grans reptes per impulsar el creixement del país, reduir l’elevat dèficit i millorar les condicions de vida dels habitants d’Indonèsia.

Més continguts de

El + vist

El + comentat