GUERRA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 05/01/2014

El Kurdistan sirià avança cap a l'autonomia

El govern gestiona una policia i recapta impostos

David Meseguer
3 min

Afrin (síria)Luqman Dada és a les oficines de l'Asayis, la policia kurda, per registrar el cotxe de segona mà que acaba de comprar. Són vehicles procedents d'Europa que van entrar a Síria quan l'Exèrcit Sirià Lliure encara controlava els principals passos fronterers amb Turquia. Després del registre de les seves dades i previ pagament d'una mòdica quantitat, Luqman rep la seva nova matrícula d'Afrin -Efrin, en kurd- amb el número 00590, un fet històric per a aquesta minoria que representa el 10% dels sirians.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Des de fa uns mesos estem entregant matrícules i donant llicències als conductors per controlar tots els cotxes nous que entren al Kurdistan sirià. Volem saber qui és el propietari de cada vehicle i evitar així el caos", explica Nidal, funcionari de la policia a Afrin, principal ciutat de majoria kurda del nord de la província d'Alep. La formació d'un cos policial i l'expedició de les pròpies matrícules és només una de les múltiples competències que les autoritats kurdes de Síria han assumit després de formar un govern interí de transició al novembre.

"Aquest govern autònom s'ha creat per omplir el buit deixat pel règim. L'objectiu és que puguem autogestionar-nos, resoldre els problemes socials i protegir els nostres territoris. És un pas molt important en la revolució del poble kurd en la seva lluita per la llibertat", indica a l'ARA Hassan, un dels màxims dirigents del Partit de la Unió Democràtica (PYD), considerat la branca política del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) a Síria. I afegeix: "L'anunci de l'administració interina no és un projecte separatista sinó una oportunitat històrica perquè totes les minories de Síria vegin reconeguts els seus drets".

Sense recursos ni suport exterior

"Aquesta administració està focalitzant el seu treball en les àrees de seguretat, serveis socials, educació, exteriors i economia", detalla Ahmad Yousef, doctor en economia i responsable econòmic del govern kurd a Afrin. "La nostra prioritat és que la regió kurda es desenvolupi però l'embargament imposat pels jihadistes i Turquia, la falta de recursos i suport exterior i les precàries infraestructures ho fan difícil".

"No tenim ajuda financera de cap país i depenem exclusivament de les aportacions de la nostra gent i de la diàspora kurda", explica Hassan, el líder local del PYD. El govern kurd ha posat en marxa una campanya de recollida d'impostos entre comerciants i empresaris perquè contribueixin econòmicament al desenvolupament de la regió. Yousef destaca que estan "treballant en la creació d'un sistema financer sòlid" i que no descarten fins i tot "l'obertura de bancs".

Un altre dels grans esculls a què ha de fer front l'administració interina és la falta d'infraestructures. "Damasc mai va invertir gaires recursos per desenvolupar la regió kurda i la guerra també ha malmès carreteres i línies elèctriques", afegeix. Fins que l'electricitat es va tallar a causa dels combats entre el règim i l'oposició, aquesta era generada en una gran central hidroelèctrica a la província de Raqqa. "Estem parlant amb empresaris locals per a la creació d'una cooperativa que pugui produir electricitat. Ens agradaria generar energia eòlica però és massa cara", conclou.

El govern autònom està liderat pel PYD i compta amb el suport del Consell Nacional Kurd -l'organisme que agrupa diferents partits kurds propers als líders del Kurdistan iraquià-. Malgrat les diferències que han mantingut aquestes dues faccions al llarg del conflicte, les formacions kurdes han acordat un front comú per a la conferència de Ginebra, que s'ha de celebrar el 20 de gener per trobar una sortida negociada que posi fi als tres anys de conflicte. Per Ebdilmecid Sexo, membre independent del Consell, "la proclamació de l'administració kurda és un pas necessari, ja que l'oposició siriana no ha acceptat les nostres dues principals reivindicacions: el reconeixement com a poble i la desmilitarització de la regió".

Kamiran Hassan, responsable del Partit Kurd del Progrés Democràtic -proper a Jalal Talabani, president de l'Iraq-, indica que "després del buit de poder és important que hi hagi un executiu perquè tots els aspectes de la vida quotidiana com l'ensenyament, la salut i els serveis estiguin organitzats".

El repte democràtic

Els dos polítics asseguren que aquest govern autònom només tindrà èxit si el PYD permet que el Consell participi en la presa de decisions i garanteixi eleccions a mitjà termini. Uns comicis que Hassan preveu "d'aquí sis mesos per triar els membres del govern".

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, veu amb molt recel la proclamació del govern interí al Kurdistan sirià. Davant les crítiques de Turquia i d'altres països del Pròxim Orient, que temen que l'exemple sirià s'estengui a les altres comunitats kurdes de la regió, Ferhat Derik, cap local de la policia, denuncia que "el món s'alarma per la declaració d'un govern al Kurdistan sirià, però ningú aixeca la veu davant la declaració de l'Estat Islàmic de l'Iraq i la Gran Síria".

stats