LLUITA LEGAL
Internacional 17/09/2012

L'ex primera dama alemanya batalla per reparar el seu honor

La justícia decidirà si Google ha d'esborrar el terme prostituta com a suggeriment quan s'introdueix el nom de Bettina Wulf. L'ex primera dama alemanya ha escrit un llibre per netejar la seva imatge.

Isaac Lluch
3 min
L'ex primera dama alemanya Bettina Wulff mostra a la portada del seu llibre un tatuatge que va haver d'amagar.

BERLÍNBettina Wulff, de 38 anys, va ser la primera dama més jove de la història de la República Federal Alemanya. Esvelta, moderna, de família patchwork -com es coneix les que ajunten fills nascuts de diferents relacions sentimentals-, la dona de l'expresident alemany Christian Wulff de seguida va caure bé a l'opinió pública. En les enquestes sovint era més estimada que el seu marit, titllat de massa tecnòcrata, maldestre i oportunista, fins al punt que va haver de dimitir al febrer envoltat d'un escàndol de tràfic de favors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però amb el temps la imatge de Bettina Wulff es va anar deteriorant, embrutada per la rumorologia presumptament escampada pels adversaris polítics del seu marit. El que al principi eren només males llengües que el matrimoni Wulff, durant el càrrec de cap d'estat, va intentar ignorar, ara s'ha convertit en una batalla contra un gegant en defensa de l'honor i la privacitat.

El gegant es diu Google, una monumental maquinària contra l'oblit. Bettina Wulff va denunciar la setmana passada el poderós cercador d'internet amb la missió que el seu motor de recerca d'informació deixi d'associar el seu nom a termes com prostituta i llum vermella . L'ex primera dama va recórrer a un tribunal per forçar que Google tregui de la llarga llista del mode autocompletar aquests termes que considera una campanya difamatòria.

El popular cercador, no obstant, ha refusat aquesta petició al·legant que les paraules suggerides són simplement el resultat d'un algoritme. L'empresa assegura que està tranquil·la davant aquest cas, recordant que ja ha guanyat als tribunals processos similars, defensant que la funció autocompletar només reflecteix el que l'internauta busca més sovint. Bé és cert, però, que en altres precedents Google també ha tret de la xarxa suggeriments indesitjables davant la pressió de poderosos lobis.

Bettina Wulff està disposada a anar fins al final en la seva lluita per defensar l'honor i també ha demandat un dels periodistes televisius més reputats d'Alemanya, Günther Jauch. En directe i davant de milions d'espectadors, el popular presentador va preguntar al desembre a un dels caps del diari sensacionalista Bild si guardaven a la recàmera "informacions sobre el passat de Bettina Wulff". La sola insinuació no va fer altra cosa que alimentar blogs polítics i escampar una onada de versions sobre la suposada vida agitada de Bettina abans de casar-se amb Christian Wulff.

La CDU, origen dels rumors

Segons el Süddeutsche Zeitung , els perniciosos rumors van originar-se en cercles de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la Baixa Saxònia. "Suposadament, el meu pseudònim era Lady Victoria i treballava en un lloc anomenat Chateau Osnabrück. Però no he treballat mai com a prostituta", assegura Bettina Wulff.

La CDU és el partit que presideix Angela Merkel. De la cancellera alemanya, en els set anys que fa que ocupa el càrrec, només s'ha sabut com a detall més privat que li agrada preparar cada matí l'esmorzar al seu marit; en canvi, de la jove ex primera dama n'han circulat mil i una informacions.

La mateixa Bettina Wulff ha contribuït a posar-se al bell mig del safareig. Tot just ara està de promoció del seu llibre Jenseits des protokolls [Més enllà del protocol]. Amb una tirada inicial de 100.000 exemplars, l'obra li serveix per passar comptes amb els rumors, amb el càrrec de primera dama i fins i tot amb el seu marit, al qual critica obertament per haver estat insensible amb ella i inactiu com a cap d'estat. En la portada del llibre, Bettina Wulff exhibeix un tatuatge que va haver d'amagar quan era al castell de Bellevue. Ara lluita a pell descoberta contra un gegant.

stats