UN PAÍS EN FALLIDA
Internacional 25/08/2012

Merkel: "Vull que Grècia continuï a l'euro"

Punt d'inflexió en les relacions entre Angela Merkel i Andoni Samaràs. La cancellera va recordar ahir a Berlín al premier grec els deures pendents, però està disposada a donar una última oportunitat.

Isaac Lluch
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, en la rebuda ahir al primer ministre grec, Andonis Samaràs, a Berlín.

BERLÍNAndoni Samaràs no podia haver escollit ahir un destí més transcendent per al seu primer viatge a l'estranger d'ençà que va assumir la direcció del govern grec ara fa dos mesos. Berlín, el territori on s'està obligat a demanar clemència en aquests temps d'eurocrisi, va mostrar ahir certa comprensió de boca de la temuda cancellera de ferro . Merkel no va donar al seu convidat res concret del que volia, però sí esperances.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De respostes afirmatives -decisions pertinents per a Grècia- no se'n va sentir cap, ni se'n sentiran fins que no es faci públic -entre el setembre i l'octubre- l'informe que està elaborant la troica sobre l'estat de les reformes a Atenes. Això ja havia quedat ben consignat en la vigília per l'eix Merkollande . Però el que va ser més rellevant de sentir ahir, el que va reconfortar més Samaràs, és que Merkel es va posicionar clarament a favor de la continuïtat de Grècia en la unió monetària. "Vull que Grècia continuï formant part de l'eurozona. Europa és més que una unió monetària, és una idea irreversible d'unitat", va repetir, fins a tres cops, la cancellera.

Justament aquesta declaració de suport la va evitar de pronunciar Merkel el dia anterior en la seva trobada amb Hollande a Berlín. Mentre el president francès, que precisament rebrà avui Samaràs a París, va subratllar el seu desig que Grècia es mantingués a l'eurogrup, la cap del govern alemany va deixar que pesos pesants de la política germànica insistissin públicament que no seria "cap problema" abandonar els grecs a la seva sort. "S'ha d'aturar aquesta cacofonia que intoxica que Grècia ha de sortir de l'eurozona", es va rebel·lar Samaràs, mentre Merkel s'afanyava a precisar que ningú del seu govern vol la sortida d'Atenes. "Som un poble orgullós i no volem ser dependents de diners prestats. No ens falten mitjans, però sí aire per respirar i creixement després de cinc anys de recessió", va passar a escenificar Samaràs, satisfet, amb tot, d'haver arrencat la promesa d'ajuda d'Alemanya; això sí, condicionada al fet que Grècia compleixi tots els seus deures.

"Un nou començament"

El primer ministre grec va qualificar la reunió amb Merkel d'"un nou començament", i també la cancellera va subratllar "la tradicional molt bona relació entre Alemanya i Grècia". A Samaràs se li va escapar en aquest punt un petit somriure, potser recordant que la cancellera evita des de fa dos anys visitar Atenes.

"Llegeixo cada dia la premsa grega. Sé que els grecs estan passant per serioses dificultats", va dir Merkel amb empatia, mentre admetia que part del problema és que "sembla que hi ha dues realitats". "La dels grecs, que fan molts sacrificis, i la dels alemanys, que han posat a disposició molts diners i s'han posat progressivament impacients en veure la situació. Hem d'aconseguir veure les coses de manera semblant", va concloure, mentre Samaràs assegurava que Grècia aconseguirà resultats ben aviat i obtindrà un aprovat de la troica . "Les paraules s'han de convertir en fets", va sentenciar Merkel. Ben cordial.

stats