Publicitat
Publicitat

En breu

El Pakistan condemna el metge que va ajudar a trobar Bin Laden

El Pakistan va condemnar ahir a 33 anys de presó el metge acusat de traïció per haver ajudat la CIA a trobar Ossama bin Laden fa un any. Shakil Afridi va ser acusat d'organitzar una campanya de vacunació falsa, a partir de la qual va recollir les mostres d'ADN amb què va ajudar els serveis d'intel·ligència nord-americans a seguir la pista del líder d'Al-Qaida fins a la ciutat d'Abbottabad, on van executar-lo. Afridi va ser enviat directament a la presó central, a la ciutat de Peshawar, i també va ser condemnat a pagar una multa de 2.700 euros. El metge podria tenir previst recórrer la sentència.

Afridi és la primera persona sentenciada per les autoritats pakistaneses en el cas Bin Laden. Ningú ha estat acusat encara d'ajudar el terrorista i la seva família a refugiar-se al Pakistan. L'empresonament del metge contribuirà a complicar la ja tensa relació entre Washington i Islamabad. El moment és sensible, totes dues parts estan immerses en discussions sobre la possibilitat que el Pakistan reobri a l'OTAN les rutes de subministrament per a les tropes nord-americanes a l'Afganistan. Islamabad va tancar l'accés com a resposta a la mort de 24 soldats pakistanesos al novembre en un atac de l'Aliança.

El govern dels Estats Units va dir ahir que no hi havia cap raó perquè el Pakistan detingués i acusés Afridi. Un alt funcionari nord-americà va dir ahir que mai van demanar-li que espiés al Pakistan. "Només se li va demanar que ajudés a localitzar terroristes d'Al-Qaida que amenacen el Pakistan i els Estats Units. Va ajudar a salvar vides pakistaneses i nord-americanes", va dir la font. La portaveu del departament d'Estat nord-americà, Victoria Nuland, va dir ahir que Washington manté la posició que ha tingut des que el metge va ser detingut.

Els Estats Units van fer diverses peticions al Pakistan -que rep milions de dòlars d'ajuda nord-americana- perquè alliberés Afridi. Al gener, el secretari de defensa dels EUA, Leon Panetta, va dir en una entrevista a la televisió que el metge i el seu equip havien estat claus en l'operació per trobar Bin Laden i va insistir que Afridi no havia comès cap acte de traïció ni havia perjudicat el Pakistan.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT