En breu
Internacional 24/05/2012

El Pakistan condemna el metge que va ajudar a trobar Bin Laden

2 min
El Pakistan condemna el metge que va ajudar a trobar Bin Laden

El Pakistan va condemnar ahir a 33 anys de presó el metge acusat de traïció per haver ajudat la CIA a trobar Ossama bin Laden fa un any. Shakil Afridi va ser acusat d'organitzar una campanya de vacunació falsa, a partir de la qual va recollir les mostres d'ADN amb què va ajudar els serveis d'intel·ligència nord-americans a seguir la pista del líder d'Al-Qaida fins a la ciutat d'Abbottabad, on van executar-lo. Afridi va ser enviat directament a la presó central, a la ciutat de Peshawar, i també va ser condemnat a pagar una multa de 2.700 euros. El metge podria tenir previst recórrer la sentència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Afridi és la primera persona sentenciada per les autoritats pakistaneses en el cas Bin Laden. Ningú ha estat acusat encara d'ajudar el terrorista i la seva família a refugiar-se al Pakistan. L'empresonament del metge contribuirà a complicar la ja tensa relació entre Washington i Islamabad. El moment és sensible, totes dues parts estan immerses en discussions sobre la possibilitat que el Pakistan reobri a l'OTAN les rutes de subministrament per a les tropes nord-americanes a l'Afganistan. Islamabad va tancar l'accés com a resposta a la mort de 24 soldats pakistanesos al novembre en un atac de l'Aliança.

El govern dels Estats Units va dir ahir que no hi havia cap raó perquè el Pakistan detingués i acusés Afridi. Un alt funcionari nord-americà va dir ahir que mai van demanar-li que espiés al Pakistan. "Només se li va demanar que ajudés a localitzar terroristes d'Al-Qaida que amenacen el Pakistan i els Estats Units. Va ajudar a salvar vides pakistaneses i nord-americanes", va dir la font. La portaveu del departament d'Estat nord-americà, Victoria Nuland, va dir ahir que Washington manté la posició que ha tingut des que el metge va ser detingut.

Els Estats Units van fer diverses peticions al Pakistan -que rep milions de dòlars d'ajuda nord-americana- perquè alliberés Afridi. Al gener, el secretari de defensa dels EUA, Leon Panetta, va dir en una entrevista a la televisió que el metge i el seu equip havien estat claus en l'operació per trobar Bin Laden i va insistir que Afridi no havia comès cap acte de traïció ni havia perjudicat el Pakistan.

stats