DEBAT SOCIAL
Internacional 20/07/2012

El Parlament alemany vol protegir la circumcisió

La política alemanya ha volgut enviar un senyal de concòrdia a jueus i musulmans. El Parlament va redactar ahir una resolució per legalitzar la circumcisió després que un tribunal de Colònia la prohibís.

Isaac Lluch
2 min
Un rabí alemany marxa del ple al Bundestag després d'escoltar el debat sobre la circumcisió.

BERLÍNPosats a interrompre les vacances per aprovar a la cambra baixa -el Bundestag- l'ajut a la banca espanyola, els diputats alemanys van aprofitar també la reunió plenària d'ahir per limitar un altre tipus de perjudici, en aquest cas no al sud d'Europa sinó al propi país. A finals del mes passat l'Audiència Territorial de Colònia va sentenciar que la circumcisió, si es fa per motius religiosos, és una agressió física al nen sense comptar amb la seva voluntat i que, per tant, és punible. Des de llavors el debat sobre la llibertat religiosa ha tacat la imatge d'Alemanya i ha aixecat una gran polseguera en l'opinió pública. Les comunitats jueves i musulmanes han expressat vehementment la seva indignació, la cancellera Angela Merkel ha fet disparar les alarmes i el govern alemany i l'oposició han acordat un pla d'actuació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Unió Democratacristiana de Merkel (CDU), els seus aliats bavaresos (CSU), els seus socis liberals (FDP) i el principal partit de l'oposició, els socialdemòcrates de l'SPD, van presentar ahir al Bundestag un projecte de llei que aportarà, com a mínim, calma mediàtica i social. La resolució -que al final no va ser firmada pel grup parlamentari d'Els Verds perquè consideren que aquest procés reactiu a la sentència de Colònia s'ha iniciat en un tres i no res- exigeix posar en consideració a la tardor del 2012 que "una circumcisió realitzada per metges i sense dolor innecessari per a l'infant ha d'estar, en principi, admesa".

Calmar els ànims

La resolució és un senyal per a jueus i musulmans, que no han de témer més que la circumcisió a Alemanya sigui punible. "No vull que Alemanya es converteixi en l'únic país del món on els jueus no puguin practicar els seus ritus. No ens podem convertir en un país de riota", havia deixat anar Merkel en una reunió interna del seu partit. "Som conscients que en la religió jueva es requereix una circumcisió al vuitè dia de vida de l'infant. No volem que s'hagi d'esperar fins que aquest nen jueu sigui gran per efectuar l'operació", va confirmar públicament el portaveu de la cancellera, Steffen Seibert. "El govern vol que a Alemanya hi hagi vida religiosa jueva i musulmana. Les circumcisions fetes de manera responsable no poden ser objecte de persecució. És urgent que puguem oferir un marc jurídic segur", va precisar Seibert.

La Conferència Europea de Rabins va deixar anar la setmana passada a Berlín que la vida de la comunitat jueva a Alemanya estava amenaçada després que el tribunal de Colònia fes pública la seva sentència, i fins i tot va assegurar que es tractava del pitjor atac al judaisme alemany des de l'Holocaust. Aquests retrets van elevar la pressió política i per això es va presentar ahir la resolució que a partir de la tardor ha de legalitzar la circumcisió.

Que precisament a Alemanya un tribunal retalli el dret dels jueus a celebrar els seus rituals és dur de pair. Amb el rerefons de la història alemanya, el dret a la llibertat de religió és un dels més delicats. Però també és veritat que anul·lant per llei una sentència -políticament delicada- d'un jutge, el govern compromet el principi de la separació de poders.

stats