RELLEU A LA PRESIDÈNCIA FRANCESA
Internacional 10/05/2012

Sarkozy, de l'Elisi als tribunals

Criticat per la seva actitud personal durant tota la legislatura, Sarkozy marxa de l'Elisi entre elogis pel seu saber estar. Ara bé, els casos judicials pendents podrien tornar a embrutar la seva imatge.

àlex Vicente
3 min
PLEGA EL GOVERN El primer ministre francès, François Fillon, en primer terme, a la sortida ahir de l'Elisi acompanyat dels seus ministres.

PARÍSMentre François Hollande es prepara per ocupar l'Elisi, Nicolas Sarkozy va començar ahir a fer les maletes. El president sortint va convocar l'últim consell de ministres de la legislatura, durant el qual es va acomiadar de l'executiu i va fer balanç de la seva acció com a cap d'estat. "No estigueu tristos. Quan una democràcia funciona bé, no hi ha motius per estar trist", va expressar Sarkozy, segons diferents ministres, mentre desitjava "bona sort" al seu successor al càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El fair play demostrat per Sarkozy ha sorprès amics i enemics. L'actitud de qui ben aviat es convertirà en expresident francès ha sigut, des de l'anunci del resultat electoral, pràcticament impecable. Fins i tot el cap de campanya d'Hollande, Pierre Moscovici, a càrrec de la coordinació del traspàs de poders, ho reconeixia ahir. "Ha escollit una sortida digna. No ens hem trobat cap obstacle per accedir als dossiers", va expressar.

També l'editorialista de Le Monde , Françoise Fressoz, que durant la campanya s'havia mostrat molt crítica amb el president, li va dedicar ahir tots els elogis, i va qualificar la seva actitud d'"irreprotxable". "Sarkozy es va equivocar pel que fa a l'entrada [a l'Elisi], però l'encerta en la sortida com no ho ha fet cap dels seus predecessors", va escriure ahir Fressoz. L'actitud demostrada per Sarkozy en les celebracions dimarts de l'armistici que va posar fi a la Segona Guerra Mundial, en què es va mostrar especialment conciliador amb el seu successor, també ha sigut molt elogiada, fins i tot a les files de l'oposició.

Res d'actituds agres

L'estratègia del president sortint ha consistit a desmarcar-se de l'actitud agra de presidents com Valéry Giscard d'Estaing, que no es va esforçar a dissimular que considerava que els francesos li havien fet una injustícia, o de l'ex primer ministre Lionel Jospin, que va dramatitzar la seva sortida de la vida política i en va culpar els seus aliats d'esquerra en lloc de fer autocrítica.

Sarkozy ha apostat per una discreció que sembla impròpia d'un personatge que, durant cinc anys, no ha deixat de ser qualificat d'exhibicionista i desafortunat en l'autocontrol de les seves pulsions.

Els membres de l'executiu sortint es van acomiadar ahir del president en un consell de ministres emotiu, en què alguns li van demanar que els signés la cartera. Tot seguit, el primer ministre, François Fillon, va fer un balanç de la legislatura: "El compromís principal de Sarkozy el 2007 ha sigut respectat: tornar a posar França en moviment. Ho hem aconseguit amb un nombre de reformes que cap altre quinquenni no haurà assolit, en un clima de crisi europea i mundial", va defensar Fillon.

Adéu a la immunitat presidencial

Només una nota desentona en aquesta harmoniosa melodia. En abandonar l'Elisi, Sarkozy perdrà també la immunitat presidencial que el protegia dels nombrosos casos judicials en què el seu nom ha aparegut en els últims anys. A partir del 15 de juny, Sarkozy serà "un francès entre els francesos", tal com ell mateix va dir la nit electoral.

Des d'aquesta data, la justícia el podria convocar com a testimoni -o, en alguns casos, com a imputat- en tres afers en curs. D'entrada, el finançament irregular de la seva campanya del 2007 pel matrimoni Bettencourt, propietaris de la marca L'Oréal. En segon lloc, el pagament de retrocomissions il·legals al Pakistan en el marc de l'afer Karachi, a canvi de la venda de submarins, que haurien servit per finançar la campanya presidencial del mentor polític de Sarkozy, l'ex primer ministre Édouard Balladur. I, finalment, la participació del coronel Gaddafi en els comptes de la campanya del 2007, a la qual hauria aportat una suma de 50 milions d'euros. Sarkozy ha qualificat les acusacions de "grotesques" i ha anunciat que denunciarà els mitjans que les van treure a la llum.

stats