RELLEU INSTITUCIONAL
Internacional 02/12/2014

Tusk promet lideratge a la Unió Europea en el seu primer dia com a president

L’ex primer ministre polonès substitueix un discret Van Rompuy al capdavant del Consell Europeu

Laia Forès
3 min

Brussel·lesDavant d’una Unió Europea que no acaba de deixar enrere la crisi econòmica i que viu un moment de màxima tensió política amb Rússia, el nou president del Consell Europeu promet lideratge i determinació. El polonès Donald Tusk va estrenar ahir el càrrec en substitució del belga Herman van Rompuy, el primer president permanent de la Unió Europea i un polític que s’ha caracteritzat per la seva discreció.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’ex primer ministre de Polònia, de 57 anys, assumeix la presidència del Consell amb voluntat de lideratge, sobretot en un moment convuls per a una UE atemorida per les conseqüències de la crisi amb Rússia. “Avui no només hi ha euroescèptics qüestionant el valor de la UE: també tenim enemics. La política ha tornat a Europa, la història ha tornat. I, en aquests temps, necessitem lideratge i unitat política”, va dir Tusk en el seu primer discurs.

El liberal també té entre les seves prioritats posar fi a la crisi econòmica més profunda de la història de l’euro. La seva voluntat és treballar amb una “determinació implacable” per acabar amb els problemes que arrosseguen els països europeus. Polònia, que durant els últims set anys ha sigut dirigida per Tusk, és l’únic país de la Unió on la crisi econòmica ha passat de llarg.

Reconeixement a l’Est

L’arribada de Doland Tusk a la presidència de la UE és profundament simbòlica. Els països de l’Est, els que van viure durant dècades sota el règim comunista i d’esquena a una Europa que simbolitzava el triomf de la pau i la democràcia, han sigut tradicionalment marginats dels alts càrrecs europeus. Van accedir a Europa a partir del 2004 i sempre han tingut penjada l’etiqueta de nous socis, un fet que dificulta als seus polítics arribar als llocs més alts de les institucions comunitàries.

El nomenament de Tusk per part dels líders europeus trenca amb aquesta divisió i suposa el reconeixement dels països de l’Est. “Confirma que la ruptura Est-Oest, entre els països vells i els països nous, ha acabat a Europa”, explica l’analista polític hispanopolonès Wojciech Golecki. “Per a Polònia, és increïble la trajectòria que ha viscut el país en els últims trenta anys. El nomenament de Tusk està en aquesta línia de canvis”, conclou Golecki.

Donald Tusk, conscient de la responsabilitat que té, es va confessar nerviós en l’acte de presa de possessió i va fer gala del seu sentit de l’humor davant dels funcionaris que havien anat a escoltar les paraules del seu nou cap. El president, criticat pel fet que no domina la principal llengua de treball a les institucions, es va presentar amb un anglès prou bo després de passar unes setmanes a Malta fent un curs intensiu.

L’acte va servir també a Van Rompuy per acomiadar-se, després de cinc anys com a president del Consell. L’ex primer ministre belga ha demostrat que té una gran capacitat per llimar diferències entre els líders europeus, però s’ha caracteritzat per viure sempre en un segon pla, fugint de protagonismes i evitant un lideratge fort. La discreció ha marcat el mandat del primer president del Consell.

És, de fet, el que buscaven els líders quan el van nomenar. La primera idea que va sorgir quan es va parlar de crear la figura de president del consell va ser que una persona amb pes polític ocupés el càrrec. El nom que més va sonar va ser el de l’ex primer ministre britànic Tony Blair. Però, finalment, i davant la por dels líders a trobar-se amb un president que els fes ombra, van optar per un belga desconegut.

Amb Donald Tusk les coses poden ser diferents. El seu rol polític serà més contundent. “Tusk té davant un repte històric. I no és dels polítics que s’amaguen”, apunta Wojciech Golecki. El 18 i 19 de desembre presidirà la seva primera cimera europea.

stats