TRANSPARÈNCIA
Internacional 04/12/2014

La Xina suspèn en corrupció

El gegant asiàtic i Turquia, els països que més cauen en l’índex de Transparència Internacional

Sònia Sánchez
4 min

BarcelonaSi l’any passat va ser Espanya la que es va endur la clatellada en l’índex anual de percepció de la corrupció de l’ONG Transparència Internacional (TI), aquest 2014 el toc d’atenció és per a la Xina i Turquia. Si bé l’estat espanyol es manté estable i fins i tot puja un punt -que no és estadísticament significatiu- en aquesta llista, la Xina (4 punts) i Turquia (5 punts) són els països que més cauen en la percepció de la corrupció en un any.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La publicació d’aquest prestigiós índex internacional va fer reaccionar de manera gairebé immediata el govern xinès, que ahir mateix es va queixar de la “seriosa incoherència de l’informe tenint en compte els avenços duts a terme per la Xina” des de la presa de possessió del nou president, Xi Jinping, fa dos anys. El portaveu del ministeri d’Afers Estrangers es referia així a la campanya anticorrupció impulsada per Xi que està investigant i portant als tribunals desenes de funcionaris de l’administració.

La campanya xinesa, insuficient

“La Xina ha castigat diversos funcionaris corruptes, i això està bé, però no és un canvi estructural ni una solució per a un sistema que és molt tancat i poc transparent”, argumenta, en conversa telefònica, l’analista de Transparència Internacional Alejandro Salas. “Si es vol lluitar seriosament contra la corrupció no hi ha una sola solució, i països com la Xina i Turquia són economies emergents que encara restringeixen molt les llibertats dels ciutadans, dels mitjans de comunicació, l’ús d’internet, amb governs semiautoritaris, que sempre són camps més fèrtils per a la corrupció”, afegeix.

En el cas de Turquia, però, han pesat molt els escàndols de corrupció que han sortit a la llum en l’últim any i que impliquen membres del govern i familiars de ministres, i que fins i tot esquitxen el primer ministre, Recep Tayyp Erdogan, cosa que ha fet baixar aquest país fins al lloc 64 de la llista de 175 països que componen l’índex, amb una puntuació de 45 sobre 100 -comptant el 100 com un país completament net de corrupció-. La Xina encara està pitjor, amb només 36 punts que la situen en el número 100 del rànquing.

Com ja és habitual, Dinamarca encapçala la llista com el país menys corrupte als ulls del món, amb 92 punts de 100, seguit de Nova Zelanda (91), Finlàndia (89) i Suècia (87), mentre que els països a la cua, vistos com els més corruptes, són l’Afganistan (12), el Sudan (11), Corea del Nord (8) i Somàlia (8). Dels 175 països analitzats, el 69% suspenen -és a dir, treuen menys de 50 punts- i també ho fan el 58% del G-20.

“Escandinaus i anglosaxons estan habitualment al capdavant de la llista, perquè són molt transparents, però també perquè són països petits, i això hi ajuda”, diu el professor de ciència política de l’Institut de Qualitat del Govern a la Universitat de Göteborg Víctor Lapuente.

Europa és l’única regió del món on la majoria de països aproven, amb només un 16% dels estats amb menys de 50 punts. A la cua europea hi ha Bulgària, Grècia, Itàlia i Romania, tots amb 43 punts, mentre que Espanya és al lloc 19 dels 31 països europeus estudiats, amb 60 punts, un més que el 2013. “Són uns resultats similars a tots els índexs de corrupció, com el del Banc Mundial, on els països no tan bons de l’Europa Occidental se situen amb els millors de l’Europa de l’Est”, assenyala Lapuente.

La gran diferència entre l’estat espanyol i Grècia o Itàlia, segons Lapuente, és la “corrupció administrativa”, que està molt estesa en el cas grec i italià, on “els ciutadans noten la corrupció en el dia a dia de les seves relacions amb les administracions perquè han de pagar suborns i demanar favors”, mentre que a Espanya “les administracions funcionen correctament” i la corrupció és només “política”. Però, en el cas espanyol, assenyala, “la corrupció política és poc extensiva però molt intensiva”, amb casos que impliquen quantitats de diners “molt més altes que en altres països”.

Amb tot, la profusió d’escàndols de corrupció de l’últim any faria pensar en un augment de la percepció de la corrupció a Espanya, que no s’ha correspost amb els resultats de l’índex de transparència. “Malgrat tot, en la societat espanyola es comença a parlar de canvi, de propostes i de com millorar, i això ha afectat positivament la percepció”, explica Salas. Lafuente afegeix que “Espanya ja fa temps que cau de mica en mica, des del 2004-2005, en aquest tipus d’índex, no com a conseqüència de la crisi sinó precisament per la bombolla immobiliària, que va donar lloc a casos com els que s’estan destapant encara avui”.

Ucraïna, al pitjor lloc d’Europa

A dins del continent europeu també destaca Ucraïna, amb la posició més baixa de la llista per a un país europeu, al lloc 142 i amb només 26 punts. “Les fotos dels dos quilos en fulls de pa d’or i fins i tot un lavabo d’or que es van veure a les propietats abandonades per Víktor Ianukóvitx van ser símbols potents de la corrupció endèmica al país”, diu l’anàlisi de la responsable de TI per a Europa, Anne Koch. Amb tot, Salas apunta que “si el país no hagués fet el gir que ha fet cap a Europa, que l’obligarà a fer reformes en aquest tema, encara hauria caigut més”.

Tant Lapuente com Salas, però, coincideixen que la tendència global dels últims 15 anys és positiva. “La corrupció abans era un fantasma del qual ningú volia parlar, es pensava que es curava amb la democràcia, però ara s’ha vist que no és així i que, a més, s’ha fet evident que és una qüestió que afecta la qualitat de vida dels ciutadans”.

stats