Publicitat
Publicitat

ÀSIA

La Xina no trasplantarà més òrgans d’executats

La Xina va tornar a prometre ahir que posarà fi a la utilització de presos executats per a trasplantaments d’òrgans. Aquesta mesura hauria d’entrar en vigor l’1 de gener de l’any vinent, però hi ha dubtes sobre la seva credibilitat perquè no és el primer cop que ho anuncia.

Durant anys la Xina ha promès reiteradament que posaria punt final a aquestes pràctiques -l’últim cop, el novembre de l’any passat-, però mai s’ha arribat a fer efectiva la prohibició. Ahir Huang Jiefu, director del Comitè de Donació d’Òrgans a la Xina, va anunciar que el país “posarà fi per complet” a l’ús de presoners, segons el diari Southern Metropolis Daily.

Les operacions de trasplantament amb presos executats sempre han sigut controvertides a la Xina. Diverses organitzacions internacionals de drets humans han acusat repetidament les autoritats xineses d’efectuar les operacions sense consentiment dels presoners o de les seves famílies. Però el govern ha negat sempre aquestes al·legacions.

Els condemnats a la pena capital han sigut font d’òrgans durant anys, per l’elevada demanda i els baixos percentatges de donacions a la Xina. Segons Jiefu, prop de 300.000 pacients a la Xina estan en “necessitat urgent” de trasplantament cada any, però només se n’arriba a operar 10.000. Al país asiàtic només 0,6 persones per milió donen els seus òrgans, mentre que a Espanya hi ha prop de 37 donants per milió. Aquestes xifres s’expliquen per la creença xinesa en la reencarnació després de la mort. Per això moltes persones creuen que han de mantenir el seu cos intacte.

Quan la mesura entri en vigor les donacions voluntàries es convertiran en l’única font per als trasplantaments. El tràfic d’òrgans es va prohibir el 2007, però la falta de donants manté actiu un mercat il·legal i donacions forçades.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT