Internacional 30/06/2012

La diva de les telenovel·les contra una intel·lectual

Tenen dos perfils totalment oposats: l'una és actriu de telenovel·les i l'altra escriptora. Una d'elles es convertirà en la futura primera dama de Mèxic. El seu paper durant la campanya ha estat clau.

F.r.
2 min
Peña Nieto i la seva esposa, l'actriu Angélica Rivera, fent-se un petó en un acte de campanya.

CIUTAT DE MÈXICLa campanya electoral mexicana s'ha vist marcada pel protagonisme de les esposes dels candidats favorits, Peña Nieto i López Obrador. Mentre que la del candidat del PRI és una famosa actriu de telenovel·les coneguda com la Gaviota, la del candidat del PRD és una escriptora i acadèmica en lletres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Peña Nieto fa cinc anys que s'està construint una imatge de polític físicament atractiu, que no té manies a l'hora d'airejar públicament la seva vida personal als programes del cor. De fet, va ser a la televisió on, poc després de la mort de la seva dona Mónica Pretelini en estranyes circumstàncies, va anunciar el seu compromís amb la que era l'actriu de culebrons del moment, Angélica Rivera. Una dona que ha encaixat perfectament en la campanya de Peña Nieto, que ha semblat un espot permanent.

A l'altra banda, l'esposa de López Obrador, Beatriz Gutiérrez Müeller, és d'origen alemany i xilè, experiodista i especialitzada en lletres hispàniques. Estan casats des del 2006, tres anys després que Obrador enviudés de Rocío Beltrán.

Qui més rèdit ha tret de la imatge de la seva dona ha estat Peña Nieto. La Gaviota -el nom del personatge que representava a la telenovel·la- ha complert a la perfecció el seu paper d'actriu, i el candidat del PRI ha recollit els fruits de la fama que Rivera havia sembrat pels seus papers televisius. Tothom als mítings del PRI es volia fer la foto amb ella i els crits dels assistents a vegades eren dirigits més a Rivera que al mateix candidat. Una parella de guapos que saben posar per a les càmeres i que, a més a més, prometen que acabaran amb la inseguretat, la pobresa i la falta d'educació al país.

El paper de la primera dama

La posició de la primera dama mexicana era bastant marginal i es limitava a presidir l'organisme oficial d'ajuda a les famílies pobres. Va ser així fins al mandat de Vicente Fox el 2001, en què Marta Sahagún va decidir exercir un paper públic fonamental. Els analistes polítics asseguren que Martita tenia una gran influència sobre Fox i que va participar directament en decisions d'estat crucials durant el mandat del primer president que va destronar el PRI després d'ocupar el poder durant més de 70 anys. L'estela la va continuar Margarita Zavala, la dona de Felipe Calderón, una diputada federal del PAN que va participar activament en la campanya de les presidencials el 2006 i ha servit durant un temps al Congrés.

Però amb la Gaviota, una dona que s'ha fet multimilionària gràcies a la principal font d'oci dels mexicans -les telenovel·les-, es busca associar la imatge del president amb la fama i el glamur. És semblant a Carla Bruni a França o a Jacqueline Kennedy als Estats Units. Angélica Rivera fins i tot té un canal propi al YouTube en què penja els seus vídeos i explica el dia a dia de Peña Nieto durant la campanya.

Molts han apuntat que el matrimoni entre Rivera i Peña Nieto ha estat de conveniència política, ja que Rivera és l'actriu més popular de les cadenes de televisió que tenen el monopoli a Mèxic i ell ha estat catapultat per aquests mateixos canals, com el polític més influent. Però Peña Nieto ho nega.

stats