REVOLTA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 01/08/2012

La guerra desabasteix els sirians

David Meseguer
3 min
EL PA, ESCÀS 
 Llargues cues ahir davant un forn d'Ad Dana, prop d'Alep, on proveir-se de pa s'ha convertit en un calvari per la falta de farina.

SALMA (SÍRIA)"Mira aquestes patates. Ni un animal pot menjar-se-les", explica irritat l'Ibrahim, el propietari de l'única botiga de queviures ubicada a la plaça de Salma, mentre mostra unes caixes de verdura quasi buides i en avançat estat de descomposició. "Els bombardejos constants i els checkpoints de l'exèrcit d'Al-Assad a les carreteres principals dificulten l'arribada de productes", comenta. Les dificultats d'aprovisionament es tradueixen en l'escassetat de productes de primera necessitat com el pa i el sucre i una marcada pujada dels preus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Salma, situada a les muntanyes de Jabal al-Akrad, a la província de Latakia, comptava amb una població de 6.000 habitants abans de l'inici de la revolta i era la segona residència de molts sirians per les seves suaus temperatures a l'estiu. "Després d'any i mig de revolta pràcticament no queden civils i la gran majoria dels compradors són combatents rebels", destaca l'Ibrahim.

La milícia Emigrants d'Al·là és l'encarregada de la seva defensa i de mantenir el front occidental. A la regió les forces del règim bombardegen contínuament amb foc d'artilleria i de morter, a causa de la proximitat de Latakia i la gran quantitat de viles alauites que majoritàriament són partidàries del règim.

Sobreviure al setge de l'artilleria

Grans monticles de runa i edificis destruïts configuren la devastada orografia d'aquesta ciutat, de la qual destaca el minaret de la mesquita principal amb un gran forat. Als carrers, els civils es deixen veure amb comptagotes, però ocasionalment surten de casa per aprovisionar-se. És el cas de la Iara i els seus dos fills, que carreguen tres grans bidons d'aigua des d'una font cap a casa. "Per culpa de la guerra hem tornat a l'Edat de Pedra", exclama indignada. Els bombardejos constants han malmès greument les infraestructures, i el subministrament d'electricitat i d'aigua potable està tallat. Únicament els grups electrògens portats a la ciutat per l'Exèrcit Sirià Lliure proporcionen energia elèctrica durant determinades hores.

A només un centenar de metres de la botiga de queviures hi ha la farmàcia, un altre dels pocs negocis de la població que manté la persiana apujada. "Des de l'inici de la revolució no he tancat ni un sol dia", exclama orgullosa la Marian, la propietària de l'establiment.

A l'interior els prestatges estan a vessar de productes i no es veuen gaires espais buits. "Quan va començar la revolta i en previsió del que podia passar, vaig emmagatzemar una gran quantitat de medicaments", afirma. "Els medicaments que més dispenso són productes per controlar la pressió sanguínia, el cor, control del sucre i els respiratoris, així com vitamines a causa dels problemes de nutrició", subratlla la Marian.

La majoria dels productes els despatxa de manera gratuïta per la gravetat de la situació. Per poder finançar la compra de més medicaments fa uns mesos es va posar en contacte amb el Consell Nacional Sirià a Istanbul, però la seva petició no ha obtingut resposta.

Al soterrani d'un edifici situat a cinc minuts de la plaça principal de Salma hi ha un hospital clandestí. "Aquest hospital va començar a funcionar fa dos mesos i durant aquest temps han mort 15 persones a les nostres mans", es lamenta el Mohammed, el doctor de guàrdia en aquest moment. "Som tres doctors i tres assistents que treballem per parelles en torns de 8 hores. Però quan els bombardejos són molt forts i hi ha molts ferits, tots estem de servei", explica.

Un hospital improvisat

"El 50% dels medicaments és ajuda del poble sirià que ens arriba a través de Turquia. La resta arriba de diferents punts del país", comenta el Mohammed. L'improvisat hospital té només 4 llits i dipositats a terra hi ha molts medicaments. "Per a les operacions que no comporten gravetat disposem d'estris, però si el cas és extrem mirem d'evacuar el ferit cap a Turquia tan ràpid com sigui possible", indica el doctor.

stats