ÀFRICA
Internacional 03/12/2014

Els jihadistes d’Al-Shabaab maten 36 cristians a Kènia

El president Kenyatta destitueix el ministre d’Interior i el cap de policia

Gemma Solés I Coll
3 min

NairobiHores després que militants del grup islamista Al-Shabaab assassinessin 36 treballadors cristians d’una pedrera situada al districte de Mandera, al nord de Kènia, el president del país, Uhuru Kenyatta, va anunciar ahir la destitució del ministre d’Interior, Joseph Ole Lenko, i de l’inspector general de la policia, David Kimaiyo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons alguns testimonis dels fets, ahir a primera hora uns vint homes armats van irrompre al campament on dormien els treballadors d’una mina, a la remota població de Koromey, a uns cinc quilòmetres de la frontera amb Somàlia. Separant els no musulmans dels musulmans, van assassinar tots els que no van demostrar que coneixien la xahada, una de les oracions de la religió islàmica. Almenys dues de les víctimes van ser decapitades.

El cruent atemptat es produeix després que el 22 de novembre la milícia somali Al-Shabaab assaltés un autobús que sortia de Mandera en direcció a Nairobi, i acabés amb la vida de 28 persones. El grup terrorista es va atribuir la matança dient que era una venjança per les batudes que l’exèrcit kenià havia dut a terme pocs dies abans en dues mesquites a la ciutat de Mombasa. De fet, a la regió de Mandera, des de fa més d’una setmana, els cristians que no han pogut fugir busquen refugi en comissaries de policia i casernes de l’exèrcit.

El govern kenià va reaccionar a l’atemptat del mes passat enviant les forces armades als camps d’entrenament d’Al-Shabaab a Somàlia, on diuen que han matat un centenar de jihadistes.

L’escalada de violència entre el grup terrorista Al-Shabaab, adherit al moviment jihadista global Al-Qaida, i el govern de Kènia va arrencar el 2011, després que Uhuru Kenyatta enviés tropes al territori somali per reforçar la frontera i impedir l’entrada de jihadistes a Kènia. Les forces kenianes es van sumar a la missió militar de les Nacions Unides a Somàlia (Amisom). Una de les conseqüències més sanguinàries del conflicte va tenir lloc l’any passat, quan els mujahidins somalis van assassinar 67 persones durant un assetjament que va durar quatre dies al centre comercial Westgate, un dels més luxosos i freqüentats de Nairobi. Des de llavors, ja han mort 200 persones al país.

Part de la població keniana, atemorida per la creixent inseguretat a la frontera amb Somàlia, així com a Nairobi i Mombasa -les principals ciutats de Kènia-, es va manifestar la setmana passada per reclamar al govern que faci una gestió competent del conflicte. Activistes i membres de l’oposició demanen que l’exèrcit es retiri del territori somali per evitar més matances.

Els crítics amb el govern d’Uhuru Kenyatta consideren la seva política internacional un fracàs flagrant. En un intent desesperat de recuperar la legitimitat del seu govern i tranquil·litzar la població, Kenyatta anunciava ahir el canvi dels dos principals caps de la seguretat del país: la destitució del ministre d’Interior i la dimissió de l’inspector general de policia.

L’economia keniana, la més forta de tota l’Àfrica oriental, s’ha vist durament sacsejada pel conflicte amb Al-Shabaab. El sector turístic, un dels més rendibles de la zona, tant pels circuits de safaris com pel turisme de platja, fa mesos que reclama que el govern solucioni la guerra contra aquesta milícia, en un moment en què els turistes arriben al país amb comptagotes.

Des de tots els sectors s’insisteix en la importància de la unitat nacional, perquè els conflictes interns no compliquin el combat al terrorisme. La comunitat musulmana de Kènia s’ha pronunciat repetidament en contra d’Al-Shabaab, lamentant la cruesa dels seus actes i definint el grup com a “enemic número u de l’islam”. Els musulmans volen mostrar així la seva solidaritat amb la comunitat cristiana, que representa el 80% del país.

stats