Publicitat
Publicitat

El liberal europeista que va vèncer el comunisme

A la ciutat polonesa de Gdansk la policia disparava contra els manifestants que protestaven contra el règim comunista. Era el 1970. La imatge va marcar profundament un jove Donald Tusk i va provocar el seu interès per la política.

El nou president del Consell Europeu, durant els últims set anys primer ministre de Polònia, és un liberal que ha destacat sempre per la seva oposició al comunisme, per les seves posicions moderades i la seva capacitat de diàleg. Políticament va créixer al costat del sindicat Solidarnosc, el gran moviment democràtic que va acabar amb el règim comunista a Polònia.

La seva arribada al poder després de vèncer a les urnes els germans Kaczynski -profundament antieuropeistes i culpables de les tensions polítiques amb Alemanya i amb Brussel·les que van allunyar el país d’Europa- va significar un gir radical de Polònia. Un gir polític que ha convertit el país en un dels millors alumnes del club europeu.

Tusk té molt bona relació amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, una de les persones que més suport li va donar per convertir-se en president del Consell. Té un estil més polític que el seu predecessor, Herman van Rompuy, i s’espera que tingui una actitud més contundent i menys discreta que el belga.

Els idiomes, punt dèbil

Els seus detractors critiquen la seva falta d’habilitats lingüístiques, una qüestió clau per a un dirigent de les institucions comunitàries. Parla alemany amb fluïdesa però no sap francès i té dificultats amb l’anglès. O en tenia. Les últimes setmanes les ha passat a Malta fent un curs intensiu d’anglès i ahir, en el seu primer discurs com a president del Consell, va demostrar que és capaç de parlar en públic en un anglès bastant bo. I sense llegir cap paper.

Donald Tusk s’ha marcat com a prioritats la lluita contra la crisi i la política exterior. Per demostrar que es pren seriosament el seu compromís internacional, Tusk va trucar ahir al president dels Estats Units, Barack Obama, amb qui va parlar de Rússia i de l’acord comercial que Brussel·les i Washington negocien des de fa mesos.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT