CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Internacional 30/04/2012

El repte de convèncer els hispans

Trip Gabriel
2 min
Romney en un míting. La postura econòmica republicana convenç els hispans, però no estan d'acord amb el discurs migratori.

THE NEW YORK TIMES / KISSIMMEE (FLORIDA)Si Mitt Romney vol superar el seu problema amb els votants hispans, haurà de començar per canviar moltes opinions al centre de l'estat de Florida. Camp de batalla clau, la regió acull cada cop més hispans no cubans, que els republicans sempre han considerat pròxims a les seves postures econòmiques i socials però reticents a votar el partit per la seva posició sobre la immigració il·legal. Després del dur discurs que Romney ha adoptat durant les primàries, la seva campanya intenta ara traslladar el debat cap al que creu que serà un terreny més amistós, el de l'ocupació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El repte a Florida és evident. Gladys Thayer, nativa de Panamà i registrada com a votant republicana, és receptiva al missatge econòmic de Romney però no li agrada el seu discurs dur sobre immigració. "Penso que ha d'ajudar més la comunitat hispana", diu Thayer, agent immobiliària, que encara no ha decidit què votarà al novembre.

Romney va fer campanya la setmana passada amb el senador republicà Marco Rubio de Florida, cubanoamericà i membre del Tea Party, i va indicar que estaria obert a comprometre's amb la llei Dream Act, un camí cap a la ciutadania per a immigrants indocumentats que van entrar al país de petits. Però encara és una incògnita si podrà convèncer els hispans. Malgrat que els cubanoamericans del sud de Florida van donar suport al candidat republicà, John McCain, el 2008, Obama va guanyar el 57% dels vots hispans a l'estat gràcies als porto-riquenys i als immigrants de l'Amèrica Llatina. "La pregunta és si els republicans ho poden canviar", diu Dario V. Moreno, politòleg a la Universitat Internacional de Florida.

L'onada migratòria de Puerto Rico a aquesta zona va començar als anys 70; els nouvinguts van arribar als EUA atrets per bones escoles i habitatges, de vegades promocionats juntament amb viatges de Puerto Rico a Disney World. El missatge econòmic republicà de l'home fet a si mateix ha tingut un ressò natural entre aquest col·lectiu. Però en els últims debats republicans l'exgovernador de Massachusetts ha alarmat els hispans en parlar de l' autodeportació , que induiria els immigrants il·legals a marxar voluntàriament a costa de mesures que els facin la vida difícil.

Ara, mentre sospesa moderar la seva postura, la principal estratègia de Romney és atribuir les penúries econòmiques dels hispans al fracàs de les polítiques del president. "Obama no funciona per als hispans" era el lema d'un acte de campanya recent. Però el problema per a Romney és que, malgrat que els llatins estan patint desproporcionadament, les enquestes mostren que no en culpen Obama. Com explica Matt Barreto, politòleg de la Universitat de Washington, "quan els diuen que l'economia està malament, els llatins s'ho creuen, però ho atribueixen a les baixades d'impostos de Bush".

stats