De set dies sense dormir a vexacions sexuals

Almenys 26 dels 119 presos en forats negres de la CIA van ser detinguts per error

“Les sessions de waterboarding li produïen espasmes a la cama, el braç i el pit, amb súpliques histèriques. Almenys en una ocasió, Abu Zubaydah va quedar completament inconscient, amb bombolles que li sortien per la boca oberta [...] fins que hi van intervenir els metges”. Que Abu Zubaydah -presumpte alt comandament d’Al-Qaida que encara és presoner a Guantánamo- havia sigut sotmès a waterboarding es va saber l’any 2007, però l’informe publicat ahir pel Senat dels Estats Units dóna detalls esgarrifosos de les sessions de tortura que van patir ell i la majoria dels 119 detinguts a les presons secretes de la CIA després dels atacs de l’11 de setembre.

El text, que resumeix les 6.000 pàgines de l’informe classificat en un plec de 480 pàgines amb un munt de ratllades en negre per amagar detalls com el nom dels països on es van instal·lar aquestes presons, fa un retrat força complet de la brutalitat que s’exercia en aquests forats negres, la negligència en molts dels casos i la nul·la efectivitat de tots ells en la lluita contra el terrorisme.

Brutalitat

Aplicació d’aigua a pressió pel recte i impedir dormir en una setmana

Cel·les completament a les fosques amb música molt alta sonant constantment, els presoners encadenats a terra i només un cubell per fer les seves necessitats. Així eren les presons de la CIA, a les quals donen noms falsos en l’informe publicat. En aquests forats negres a almenys cinc dels detinguts els van aplicar aigua a pressió pel recte. Altres mètodes de tortura eren amenaces d’abús sexual, banys de gel o privació de son: encadenats perquè es mantinguessin drets o en posicions incòmodes i amb música constant, alguns van estar sense dormir fins a una setmana (180 hores). El waterboarding gairebé es va convertir en “ofegaments en cadena”. A altres els encaputxaven i els arrossegaven amunt i avall del passadís mentre els apallisaven. El 2002 un pres va morir per hipotèrmia després que el mantinguessin despullat i encadenat al terra de la cel·la.

Negligència

Dels 119 presoners, 26 van ser detinguts per error

L’informe detecta també moltes negligències en el programa d’interrogatoris de la CIA. Dels 119 detinguts, 26 van ser detinguts per error, però molts d’ells van seguir als forats negres durant mesos després de saber que no eren la persona que buscaven. Les tècniques de tortura les havien dissenyat dos psicòlegs contractats que no tenien cap experiència en mètodes d’interrogació ni cap coneixement d’Al-Qaida. I en alguns casos es van nomenar com a directors de presons persones que no només no tenien l’experiència adequada, sinó que “tenien seriosos problemes personals i professionals documentats, incloent-hi històries de violència i abusos”.

Ineficàcia i engany

Les tortures donaven com a resultat “informació inventada”

La investigació del Senat conclou que cap de les tortures aplicades va servir per obtenir una peça única d’informació. Dels 20 èxits de la lluita antiterrorista que la CIA atribueix a aquests interrogatoris, la comissió diu que en molts casos no és així i que en els que sí la informació també havia vingut per una altra via i no només del detingut. A més, les tortures “van portar regularment a informació inventada” pels detinguts. Tot i així, els oficials d’intel·ligència “van fer servir informació incorrecta”, acusa l’informe, per convèncer la Casa Blanca i el Capitoli que les tortures eren indispensables per “salvar vides”.

Més continguts de