PRESIDENCIALS ALS EUA
Internacional 26/07/2012

Els tres homes de Mitt Romney

La gran prioritat del republicà Mitt Romney és evitar un altre cas Sarah Palin. Tres polítics amb experiència sobresurten de la llista exhaustiva de candidats a vicepresident feta pel rival d'Obama.

Núria Ferragutcasas
2 min
EL REPUBLICÀ ES VEN DAVANT VETERANS DE GUERRA
 El candidat republicà a la presidència dels EUA, Mitt Romney, va parlar ahir en la Convenció Nacional de Veterans de Guerra a Reno, Nevada. L'exgovernador de Massachusetts va aprofitar l'ocasió per criticar la debilitat d'Obama  amb l'Iran i la Xina i va prometre millorar les relacions amb Israel.

WASHINGTONTres homes han assolit el podi dels favorits a vicepresident del republicà Mitt Romney: el senador d'Ohio, Rob Portman; l'exgovernador de Minnesota Tim Pawlenty, i el governador de Louisiana, Bob Jindal. Aquesta és l'aposta de la majoria dels mitjans. De fet, alguns s'atreveixen a dir que l'escollit serà Bob Portman o Tim Pawlenty.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Romney podria anunciar el seu company de tiquet electoral un cop finalitzin els Jocs Olímpics de Londres. En principi s'havia rumorejat que ho faria la setmana passada per desviar l'atenció dels atacs contra la seva gestió a l'empresa Bain i la negativa a donar una presentació més extensa de la seva declaració d'impostos. L'anunci, però, haurà d'esperar, ja que el candidat republicà inicia avui una gira internacional que el portarà al Regne Unit, Israel i Polònia. Els seus assessors estan en contra de revelar el nom del seu vicepresident durant la celebració de les Olimpíades. Romney comença el tour a Londres, on avui es reuneix amb el primer ministre britànic, David Cameron.

Sumar en lloc de restar

La gran prioritat de l'exgovernador de Massachusetts és evitar la repetició de la desastrosa candidatura de Sarah Palin. Romney aposta per un candidat segur, sòlid i amb experiència, que sumi en lloc de restar. Aquest és el perfil de Portman, Pawlenty i Jindal. Tots tres serien acceptats per les bases més conservadores i, a més, cadascun d'ells ajudaria Romney a captar vots en diferents segments de població i estats.

Ohio pot tenir, un any més, la clau de les eleccions presidencials. Per això el senador d'aquest estat, Rob Portman, pot ser un gran actiu per a Mitt Romney. El seu perfil centrista i la seva llarga experiència a Washington poden atreure vots independents. El gran inconvenient són els seus lligams amb el govern impopular de George W. Bush.

Tim Pawlenty és l'altre candidat amb més números. L'exgovernador de Minnesota té una molt bona relació amb Romney. Els seus orígens humils i les seves credencials conservadores ajudarien l'exgovernador de Massachusetts entre els votants més religiosos i les classes obreres. L'únic desavantatge, però important, és que avorreix i no emociona les bases.

Dels tres favorits, Bobby Jindal és qui té menys possibilitats. Tot i així, el governador de Lousiana seria el primer candidat vicepresident indi i és estimat per les bases. Molts l'admiren per la seva feina com a congressista i governador.

En les apostes també van arribar a sonar l'exsecretària d'Estat Condoleezza Rice i la senadora Kelly Ayotte. Una dona seria una bona opció per a Romney, però és improbable, ja que a Rice se l'associa amb Bush i Ayotte té una oratòria fluixa.

Més avantatge per a Obama

El president ha augmentat el seu avantatge sobre Romney, segons una enquesta del Wall Street Journal . Obama té un 49% del suport, tres punts més en un mes. Romney en perd dos i queda en el 43%.

stats