ARA Estiu
Societat 04/08/2011

Llibres de pes

Les vacances són el moment ideal per agafar les últimes adquisicions literàries i llegir-les, ja sigui a la platja, en algun racó a l'ombra o abans d'anar a dormir, sempre que s'hi arribi en condicions dignes. Tenint en compte que el llibre digital encara no arriba a l'1% de les vendes totals, el pes dels volums és encara un dels condicionants que pot influir en la seva lectura.

Jordi Nopca
6 min

L'estiueig (334 g)

Edició de Marc Soler

Quaderns Crema

Marc Soler convoca set periodistes il·lustres -Carles Sentís, Josep Maria Planes, Andreu Artís- a través d'una trentena de reportatges publicats a Mirador entre els anys 1929 i 1935. Les vacances, les festes majors i les primeres onades turístiques s'encavallen amb harmonia i talent literari. Un llibre fresc com una tallada de síndria i ripolinat com un auto a punt de marxar a Calditas sur mer.

El verano de los juguetes muertos (356 g)

TONI HILL

Debolsillo

Abans que el traductor Toni Hill publiqués el seu debut, set editorials europees ja n'havien comprat els drets. La campanya de promoció adverteix que serà el llibre més llegit de tot l'estiu. Se'n sortirà? La novel·la té uns quants ingredients que la converteixen en una candidata ferma: és una història fresca, està ambientada a Barcelona i ens presenta un inspector peculiar i magnètic.

Oksa Pollock i el descobriment d'Edèfia (1.003 g)

ANNE PLICHOTA I CENDRINE WOLF

Columna

L'Oksa Pollock pensava que era una nena com les altres, però un vespre la seva vida fa un canvi radical i res no torna a ser com abans. Amb una premissa tan espremuda en cinema i literatura, Anne Plichota i Cendrine Wolf han aconseguit vendre els drets d'una hexalogia de pes. El descobriment d'Edèfia la primera part, és el llibre més voluminós d'aquestes vacances.

1Q84 (997 g)

HARUKI MURAKAMI

Empúries/Tusquets

L'últim Premi Internacional Catalunya va estudiar-se els móns antiutòpics abans de posar-se a treballar en la seva trilogia més ambiciosa. Els dos primers llibres d'1Q84 potser són difícils de carregar, però satisfaran tots aquells lectors que busquin misteris insondables i diàlegs salpebrats de misticisme. Murakami és l'escriptor japonès més llegit a fora del seu país.

No obris els ulls (881 g)

JOHN VERDON

Proa

Una núvia decapitada en ple banquet de noces és el punt de partida del segon thriller de John Verdon, que es va convertir en un dels autors més venuts del 2010 gràcies a Sé el que estàs pensant (Proa). El seu nou llibre orbita al voltant de les diverses cares del sexe: hi trobem des del desig ocult fins a la depravació absoluta, amb pràctiques que fins i tot inclouen menors. Un llibre nocturn i addictiu.

Después de la crisis (331 g)

ALAIN TOURAINE

Paidós

Alain Touraine és un dels sociòlegs més importants del segle XX. En el seu últim assaig analitza la ruptura dels darrers anys entre la societat i l'economia financera, fenomen paral·lel a la globalització i que s'ha posat en evidència sobretot a partir del 2008, en què la crisi va irrompre al panorama internacional amb la voluntat de quedar-s'hi una temporada llarga. La seva hipòtesi de futur va de la catàstrofe a la refundació.

Indigneu-vos! (100 g)

STÉPHANE HESSEL

Destino

El fulletó Indigneu-vos! s'ha convertit en portaveu del malestar actual, fins al punt d'haver batejat l'ocupació de diverses places públiques per tot Espanya. Les vacances són una bona ocasió per llegir el missatge del vell Hessel, de qui ha aparegut fa unes setmanes la continuació, el també minúscul -i supervendes- Comprometeu-vos!, una conversa de 90 pàgines entre Hessel i l'activista ecologista Gilles Vanderpoot.

Dies a Birmània (304 g)

GEORGE ORWELL

Edicions de 1984

Edicions de 1984 combina la publicació d'inèdits fabulosos amb algun dels títols emblemàtics del seu catàleg. Aquest és el cas de Dies a Birmània, de George Orwell, que amaga sota la pell novel·lística una denúncia contundent contra les vexacions psicològiques imposades pel colonialisme anglès -més endavant denunciaria el totalitarisme nazi i comunista-. Un llibre més abrasiu que el sol d'agost.

La nevada del cucut (364 g)

BLANCA BUSQUETS

Rosa dels Vents

Guanyadora de l'últim Premi Llibreter, Blanca Busquets planteja a la seva cinquena novel·la dues històries paral·leles -una situada a principis del segle XX i l'altra a finals- en què demostra que el patiment i la por són dos mals difícils de superar. Addictiva i carregada d'emocions fortes: si ha seduït els llibreters catalans, per què no hauria de fer el mateix amb els lectors?

Guantes rojos (849 g)

EGINALD SCHLATTNER

Acantilado

N'hi ha que es reserven els mesos estivals per tastar aquell clàssic que fa temps que volen llegir. Hi ha vida més enllà de Guerra i pau, Crim i càstig i Vida i destí: Guantes rojos, del transsilvà, capellà i missioner Eginald Schlattner, és l'última aposta d'Acantilado, novel·la de gairebé mil pàgines que repassa la caça dels contrarevolucionaris per part del règim comunista romanès.

El cementiri de Praga

UMBERTO ECO

Lumen

Des que l'any 1980 va publicar El nom de la rosa, Umberto Eco ha estat un dels autors més presents al calendari de lectures estiuenques. El cementiri de Praga, la seva sisena novel·la, ha ocupat les llistes de més venuts durant més de mig any. És un llibre d'argument laberíntic i que farà treure fum del cap a més d'un. Si veieu algun incendi a la platja, potser és culpa del senyor Eco.

L'atles verd maragda (724 g)

JOHN STEPHENS

Estrella polar

El guionista de sèries com The OC i Gossip Girl ha publicat L'atles verd maragda, inici d'una trilogia que té la intenció de convertir-se en el nou Harry Potter, que en aquest cas arriba des dels Estats Units. De moment, les aventures en un orfenat embruixat dels tres germans protagonistes, la Kate, el Michael i l'Emma, ja estan a punt de ser publicades en 38 països.

La ratera (163 g)

AGATHA CHRISTIE

La Magrana

Segons el llibre Guinness dels rècords, Agatha Christie és l'autora més venuda de la història: de la seva vuitantena de novel·les se n'han venut 4 bilions d'exemplars. La ratera, traduïda al català per primera vegada, és l'obra de teatre que ha estat més temps en cartell durant el segle XX. Si us deixeu atrapar descobrireu fàcilment com és que ha aconseguit encadenar 25.000 funcions.

Oncle Oswald (206 g)

ROALD DAHL

La Butxaca

L'Oncle Oswald ha fet fortuna gràcies les propietats afrodisíaques miraculoses d'uns escarabats que només es troben al Sudan. Roald Dahl repesca les memòries d'aquest personatge espavilat, bon vivant i gran seductor, que converteix a Giacomo Casanova en un "home amb l'òrgan sexual greument atrofiat". La màxima de l'oncle sempre va ser: "M'encanta rebolcar-me".

L'amor entra en escena a Ratford! (169 g)

TEA STILTON

Destino

La saga dels rosegadors Stilton és una de les més populars de l'última dècada. Ara per ara, els llibres escrits pels ratolins Geronimo i Tea són els preferits dels nens i nenes catalans. A L'amor entra en escena a Ratford!, un grup de ratolines universitàries es barallen per aconseguir ser la Julieta del clàssic immortal de William Shakespeare. Un llibre per llepar-se'n els bigotis.

Si tu em dius vine ho deixo tot... però digue'm vine (370 g)

ALBERT ESPINOSA

Rosa dels vents

La novel·la més venuda en català i castellà de l'última diada de Sant Jordi conté tots els elements que han fet d'Albert Espinosa un dels escriptors i guionistes més populars a casa nostra: intriga, amor, traumes de joventut, passadissos d'hospital, esperit de superació i referències cinèfiles, literàries i musicals aptes per a tots els públics.

Com ella. Poemes escollits (1960-1975) (418 g)

ANNE SEXTON

Proa

Fa anys que Montserrat Abelló anunciava que treballava en una antologia d'Anne Sexton. L'espera ha valgut la pena: Com ella és una antologia impecable d'una de les veus poètiques més angoixants del segle XX. La selecció es passeja pels vuit llibres de la poeta nord-americana i ens descobreix versos directes, feridors i d'una sensibilitat d'alt voltatge.

L'home de la maleta (625 g)

RAMON SOLSONA

Proa

L'home de la maleta és un antic músic d'orquestres de ball que després de jubilar-se decideix marxar un mes a casa de cadascuna de les seves tres filles, que el sorprenen amb una vida i uns models de família que no entén. Descol·locat però gat vell, el protagonista de l'últim premi Sant Jordi observa el seu voltant amb una mirada càustica i explica el que veu en un relat divertit i sense complexos.

Excuses per no pensar (557 g)

EDUARD PUNSET

Destino

Cada any, Eduard Punset torna amb un nou llibre divulgatiu que vol fer més feliços i segurs de si mateixos els lectors. A Excuses per no pensar es proposa una nova excursió cap al fons del nostre interior per treure'n les claus que ens ajudin a resoldre les incerteses vitals i emocionals. Dedica el llibre a tots aquells que "han descobert que hi ha vida abans de la mort".

Primavera, estiu, etcètera (422 g)

MARTA ROJALS

La Magrana

A la seva primera novel·la, Marta Rojals narra el retorn d'una noia a la Palma d'Ebre, el seu poble natal, i la visió de contrast entre la pell barcelonina que ha anat acumulant amb els anys i la pell de veritat dels seus orígens. La novel·la s'ha convertit en un petit fenomen que ja ha esgotat dues edicions i ha merescut uns quants elogis raonables per part de la crítica.

stats