PAREU MÀQUINES

La manifestació per l’escola catalana vista per Madrid

Els diaris catalans destacaven tots en portada la manifestació contra l’aplicació de l’anomenada llei Wert. Cap de Madrid, però, ho feia. A La Razón el tema el mataven en uns baixos. Oferien les dues valoracions d’assistents (25.000 segons la Guàrdia Urbana, 100.000 segons els organitzadors), però al titular donaven per bona la xifra més baixa. I la crònica arrencava amb “Hi van assistir menys persones de les esperades...” i de seguida recordava “les sentències judicials que sentencien a favor que el castellà sigui també llengua vehicular a les aules”. El peu de foto tenia flaire d’advertiment: “La marxa es va omplir d’estelades”.

El Mundo i l’ Abc donaven també totes dues estimacions de participants en el text, però als titulars ho deixaven en “Milers”. El Mundo era qui més carregava políticament la cosa, amb un titular altament interpretatiu: “El Govern es parapeta en la llengua”. I, a dins, el redactor assenyalava l’aparent paradoxa que durant la marxa es protestés contra les retallades, tenint en compte que era la consellera Irene Rigau qui l’encapçalava. Això sí: fins i tot els diaris més hostils contra les reivindicacions catalanistes reconeixien que el to festiu havia dominat la manifestació.

Finalment, després d’uns dies aspres amb el sobiranisme, El País sorprenia -a la seva edició catalana- amb un tractament inequívocament positiu del tema i d’espai generós. Es notava ja al títol (parlaven de “Desenes de milers”) i en un segon titular, en què compraven una cita d’un pare (“La immersió ofereix igualtat d’oportunitats a gent de diferent origen”) que és justament el quid de la qüestió. I és un argument que a les pàgines d’opinió del diari no acostuma precisament a sovintejar.