TECNOLOGIA
Mèdia 12/09/2012

Dues 'apps' per a iPhone entendran el català

El reconeixement de veu en català arriba a iPhone en forma de dues aplicacions. Tot i que no hi ha data exacta de llançament, estaran disponibles abans que l'assistent de veu Siri entengui l'idioma.

Joan Callarissa
3 min

BARCELONA.L'empresa especialista en tecnologies de veu Nuance ha integrat el català a les seves aplicacions Dragon Dictation i Dragon Search, disponibles només per a iPhone. Totes dues, que van ser llançades al mercat l'any 2009 en anglès, sumen ja un total de 51 idiomes entre la seva oferta. Tant l'una com l'altra no compten encara amb una data concreta de llançament. Tot i això, permetran reconèixer la veu dels usuaris que els parlen en català i transcriure aquests sons en paraules escrites.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tant Dictation com Search són dues aplicacions que estan entre les més populars de les que inclouen algun idioma dels que no reconeix Siri, que encara no està ni en castellà. L'assistent virtual d'Apple té previst entendre el català d'aquí no gaire. Tot i això, el primer cop que es reconeixerà la veu en català en un iPhone serà gràcies a Nuance.

Tu parles, l''app' escriu

Dragon Dictation per a iPhone, iPod Touch i iPad permet dictar fàcilment text per a correus electrònics, missatges de text i xarxes socials. A més, com que és per via verbal permet anar més de cinc vegades més de pressa que escrivint a mà.

D'altra banda, també facilita la usabilitat de l'aplicació el fet que compti amb una barra d'eines emergent. Aquesta presenta icones d'aplicacions per accedir-hi ràpidament i dictar text en les aplicacions de correu electrònic, missatges de text, barres d'estat de Facebook, Twitter i al bloc de notes. Dragon Dictation també inclou una pràctica funció, d'autoguardat - Autosave -, que guarda automàticament els textos dictats quan s'interromp per una trucada entrant.

Dragon Dictation està disponible en anglès dels Estats Units i del Regne Unit, alemany, francès, italià, espanyol i, per fi, en català. Amb aquesta nova possibilitat, tots els usuaris de Dragon Dictation podran canviar fàcilment d'idioma.

D'altra banda, Dragon Search per a iPhone i iPod Touch permet als usuaris simplement pronunciar qualsevol petició de cerca per poder trobar tot tipus de contingut a internet. Ofereix resultats de recerques ràpidament, en qüestió de segons, mitjançant múltiples canals alhora, com Google i Yahoo!, Wikipedia, iTunes, YouTube i Twitter.

Segons explica Juan Coll, "estaran disponibles gratuïtament a l'AppStore abans que acabi la tardor". Tot i això, el director de vendes de Nuance a Espanya no ha posat data per al reconeixement dels dialectes del català. "En una futura versió", assegura. De moment, quan surtin, només estaran disponibles per als catalans que parlen "estàndard".

"Evangelitzar" el mercat

L'empresa, que és la líder en reconeixement de veu a escala mundial, pot donar una empenta important al català en molts altres àmbits gràcies al seu pas endavant. La lògica d'oferir aquestes dues apps gratuïtament és "normalitzar el català entre els seus parlants en relació amb les tecnologies", diu Coll.

D'aquesta manera, l'empresa acostuma el mercat potencial a un accés a la llengua que ells proveeixen a empreses i institucions. És a dir, creen la necessitat o, en paraules seves, "evangelitzen el mercat".

Per exemple, Nuance ha proveït els sistemes de reconeixement de veu al 1004 -el telèfon de Movistar- i ha desenvolupat el sistema per comprar entrades per via telefònica del Barça. Dos serveis molt rellevants per a empreses importants.

Coll explica que a Nuance entenen el català "com una llengua viva" i assegura que "no hi ha censura de cap paraula". És a dir, que incorporen a poc a poc totes les paraules que els catalans van afegint al seu vocabulari habitual sense excepcions. Coll posa un exemple aclaridor: "Messi no és una paraula catalana, però s'ha d'incloure entre les que ha de reconèixer l'aplicació perquè qualsevol la pot pronunciar per fer una cerca o per escriure-la".

El reconeixement de veu és un mercat a l'alça. Coll explica que la seva facturació creix un 15% any rere any. El cost d'afegir el català per a l'empresa és poc, però la visibilitat que donarà al català és molta.

stats