‘Espai Terra’ tindrà una rèplica cada vespre a La 1

Jacob Petrus presentarà a partir de demà un nou magazín sobre el clima

Els aficionats a la meteorologia, el medi ambient i el territori tindran des d’aquesta setmana una doble ració de programes pensats per a ells. Cada vespre -una estona després que s’acabi, a TV3, l’ Espai Terra - a La 1 arrencarà Aquí la Tierra, un format de característiques similars que presentarà el meteoròleg català Jacob Petrus.

El fil conductor d’aquest nou espai, que comença demà a les 20.30 h i ocuparà la mitja hora prèvia al Telediario 2 cada dia de dilluns a divendres, serà explicar “com afecta el clima a tot”. “Hi haurà molta divulgació, per explicar les coses que passen”, explica Petrus, que destaca que el programa combinarà “entreteniment” i “divulgació”, però sense perdre el “rigor”. “Això facilitarà que els espectadors es diverteixin i aprenguin, que és una de les obligacions d’aquesta casa”, afegeix.

Segons Nico García, productor executiu de Catorce Comunicación -que coprodueix el format juntament amb TVE-, Aquí la Tierra pretén demostrar que “el clima és molt més que la previsió meteorològica” i que té efectes tant sobre la vida quotidiana de les persones i els animals com sobre el present i el futur del planeta en general. Així, la cadena promet que explicarà com “la salut, l’arquitectura, la conducta i fins i tot l’art o l’economia poden estar condicionats per la meteorologia”.

Cada programa començarà analitzant el que hagi passat aquell dia en l’àmbit climatològic i explicarà en què consisteix cada fenomen i els motius pels quals es produeix, amb l’ajuda de científics i altres experts. També passaran pel programa personatges famosos, que reflexionaran sobre les conseqüències pràctiques de fenòmens meteorològics concrets. Així, per exemple, al programa de demà Petrus rebrà la visita de l’actor Imanol Arias, amb qui parlarà sobre la migració de les tonyines. Un reportatge sobre la pesca a l’almadrava -que ara es troba en el seu punt àlgid- completarà la informació.

De fet, el programa tindrà quatre reporters que cada dia recorreran el territori espanyol per mostrar “les millors imatges i les més curioses” des de perspectives “mai vistes”. Cada dia també s’escollirà una fotografia relacionada amb un fet meteorològic d’actualitat i es demanarà als espectadors que n’aportin de pròpies.

El temps és font de molts refranys populars, i per això Aquí la Tierra també buscarà si darrere d’aquestes dites hi ha base científica o no. A més, intentarà respondre a preguntes com “per què totes les vaques pasturen en la mateixa direcció?”, “per què els tomàquets ja no tenen gust de tomàquet?” o “per què l’arribada de la tardor afecta el nostre estat d’ànim?” Per il·lustrar-ho l’espai durà a terme cada dia un experiment.

Amb Aquí la Tierra Jacob Petrus debutarà com a presentador d’un programa televisiu tot just deu mesos després d’aterrar al departament de meteorologia de TVE. Nascut a Manresa el 1976 i llicenciat en geografia, Petrus va iniciar la seva carrera com a meteoròleg al grup Prisa i entre el 2004 i el 2013 va ser el responsable del departament de meteorologia de Telemadrid.

L’estrena d’Aquí la Tierra suposarà un canvi important en la graella de La 1, que des de fa gairebé 20 anys ocupava l’espai previ al Telediario 2 amb informació del cor: primer amb Gente (del 1995 al 2011), posteriorment amb +Gente (del 2011 al 2013) i des de fa just un any amb Corazón. L’espai que conduïa Elena S. Sánchez, que no havia aconseguit l’objectiu de fer remuntar les xifres d’audiència d’aquesta franja, es va acomiadar divendres, però el nou programa no arrencarà fins demà, perquè avui La 1 oferirà una edició més llarga d’ España directo centrada en la celebració del títol de campió d’Europa del Reial Madrid. L’edició del migdia de Corazón, que presenta Anne Igartiburu, sí que mantindrà el seu espai habitual a la programació del canal públic.

Més continguts de

El + vist

El + comentat