FICCIÓ TELEVISIVA
Mèdia 28/05/2013

Evita Perón relleva 'Cuéntame' a les nits de dijous de La 1

TVE estrena la minisèrie 'Carta a Eva', d'Agustí Villaronga

Albert Castellví Roca
2 min

Barcelona.Després de cinc mesos recordant l'inici de la dècada dels 80, TVE farà ara un nou salt cap al passat, i durant dues setmanes es traslladarà a l'estiu del 1947. En aquest moment se situa l'acció de la minisèrie Carta a Eva , els dos capítols de la qual s'estrenaran a La 1 aquest dijous i el vinent a les 22.30, la franja que fins ara ocupava Cuéntame cómo pasó , que la setmana passada va tancar la 14a temporada.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El 8 de juny d'aquell any, la primera dama argentina, Eva Perón, va arribar a Espanya en un viatge oficial que donava oxigen a un règim que vivia absolutament aïllat del món, especialment des que uns mesos abans l'ONU havia condemnat el franquisme i havia bloquejat l'accés del país a l'organització. Aquella visita serveix de base a l'aclamat director de Pa negre , Agustí Villaronga, per construir aquesta ficció centrada en les històries de tres dones que s'hi van veure implicades de manera molt directa i a qui els fets d'aquells dies els van canviar la vida.

D'entrada hi ha la mateixa Evita -interpretada per la seva compatriota Julieta Cardinali-, que, acostumada a una política de contacte directe amb la població i bolcada en l'ajuda als desafavorits, es veu ara amb la necessitat d'aprendre les normes bàsiques del protocol i a relacionar-se amb l'alta societat franquista. En canvi, per a l'esposa del dictador, Carmen Polo (Ana Torrent), la visita de la jove líder argentina suposa abandonar la rereguarda per passar a la primera línia política, un lloc que la incomoda sobretot tenint en compte que al costat hi té la carismàtica Evita, una actriu d'origen humil reconvertida a política.

Finalment, Villaronga torna a confiar en Nora Navas -multipremiada pel seu paper a Pa negre - per encarnar la militant comunista Juana Doña, el tercer vèrtex del triangle que dóna forma a la trama. Doña va ser condemnada a mort el 1947, amb 28 anys, acusada d'haver posat una bomba a l'ambaixada argentina a Madrid, però amb l'arribada d'Evita a Espanya la seva família va trobar una oportunitat d'or per aturar la seva execució. Per això, van fer arribar una carta a la primera dama argentina, que no va dubtar a intercedir a favor de Doña, malgrat les pressions de Polo.

"Tot el que passa al nostre relat té caràcter històric i una base testimonial refutada i és, alhora, una fabulació versemblant del que hauria pogut passar en les zones fosques, que la història ja escrita no va arribar a revelar", diu Villaronga. Segons el director, Carta a Eva intenta "explorar la intimitat dels personatges, com són, com se senten, com actuen fora de la història oficial".

Carta a Eva -que es va rodar fa un any i mig a Barcelona i que inicialment s'havia presentat amb el títol d' Una carta para Evita - és una coproducció de Copia Cero, TVE i TV3, que l'emetrà més endavant. Presentada al setembre al festival de Sant Sebastià, la ficció ha rebut premis a Nova York, Hamburg i Biarritz, i opta a dues estatuetes més al festival de Montecarlo, que se celebrarà al juny. Això la converteix, segons TVE, en la producció espanyola més guardonada de l'any.

A banda de les tres actrius principals, també participen en la minisèrie Jesús Castejón -que interpreta el general Franco-, Carmen Maura, Malena Alterio, Marina Gatell, Marcel Borràs i Fermí Reixach.

stats