Indústria esperarà el 25-M abans de retallar canals de TV3

El secretari de Comunicació de la Generalitat no descarta la via judicial

El govern espanyol esperarà que passin les eleccions europees abans d’aprovar la nova distribució de l’ample de banda que pot deixar TV3 amb la meitat de canals disponibles dels que té ara. Així ho ha indicat el ministeri d’Indústria en un comunicat en què especifica que l’aprovació del reial decret no serà aquest divendres, la data que, dilluns, el conseller de Presidència va donar en compareixença com a més probable. El text especifica que no serà demà passat i ho deixa en un inconcret “en el seu moment”. El ministeri ha rebutjat fer cap aclariment més enllà de la nota emesa.

El comunicat també indica que el govern espanyol treballa en un pla “que faci compatible el gaudi dels nous serveis de banda ampla mòbil per a smartphones, tauletes i portàtils en tot el territori nacional amb tecnologia 4G amb el manteniment de les emissions de TDT de canals públics i privats”. Però, en comunicació amb aquest diari, ha declinat confirmar que això suposi garantir el segon múltiplex de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Tampoc ha volgut resoldre el dubte de si TVE perdria així mateix un dels seus dos múltiplexs, una de les hipòtesis que va circular amb força ahir entre els mitjans especialitzats.

La pèrdua d’un múltiplex a TV3 comportaria la renúncia a poder intercanviar senyal televisiu amb les Balears i el País Valencià. I implicaria fer una tria dolorosa: o sacrificar l’alta definició (la qual cosa suposaria un cop dur a la competitivitat de TV3 en qualitat d’imatge) o bé tancar dos canals (o un de sol, si s’accepta emetre la resta amb una definició d’imatge més baixa).

‘Tour’ de declaracions

Tot i que Indústria evita pronunciar-se sobre aquest múltiplex que desapareix, una carta firmada per Alberto Rodríguez Raposo, director general de Telecomunicacions, al seu homòleg de la Generalitat, a la qual ha tingut accés l’ARA, demostra que la decisió ja ha estat presa i comunicada oficialment. La missiva, entrada al registre de la Generalitat el 7 de maig, detalla les afectacions a Catalunya, incloent-hi la pèrdua de la meitat de l’ample de banda per a TV3. En cap cas s’utilitza el condicional ni es dóna opció de rèplica a la Generalitat o se li demana el parer.

La Generalitat va insistir ahir en la seva tesi que la desaparició de canals per a TV3 és una maniobra política, dissimulada sota una decisió tècnica (la de lliurar espai radioelèctric per al 4G que permet internet d’alta velocitat al mòbil). Ho va fer en boca del seu secretari de comunicació, Josep Martí, que entrevistat a Catalunya Ràdio assegurava que “hi ha alternatives”, ja que “hi ha freqüències que estan buides en la part de l’espectre que queda reservat a la televisió”. També el director de TV3, Eugeni Sallent, es va pronunciar en aquest sentit: “TV3 s’està convertint en objectiu polític malgrat que ara la situació es vulgui vestir amb uns ajustos tècnics”, va declarar a RAC1. Sallent es va mostrar optimista, tot i això: “Jo crec que no passarà”, ha afirmat. “Esgotarem totes les vies possibles”, ha advertit, encara que ha admès que “avui per avui” hi ha “una amenaça sobre la taula que és ferma i greu”. I el conseller Homs, a la roda de premsa posterior al consell de govern, va remarcar: “Cada cop que ens trepitgin, cridarem”.

El Clúster de l’Audiovisual de Catalunya també es va pronunciar en contra de la mesura prevista: “Podem tornar a un panorama audiovisual similar al de vint anys enrere amb una gran concentració de canals i un teixit industrial feble”.

Menys de la meitat de l’espai per a usos civils

El 55% de l’espai radioelèctric està reservat per als anomenats usos no civils, que inclou, entre d’altres, els utilitzats pel ministeri de Defensa i diversos cossos policials. Així queda reflectit en l’últim Quadre Nacional d’Assignació de Freqüències, que elabora el ministeri d’Indústria.

En el debat sobre el repartiment d’ample de banda entre les operadores de televisió i les companyies telefòniques no s’ha posat sobre la taula la possibilitat de mossegar part d’aquest 55%.