Mèdia 06/12/2014

L’ARA despulla els falsos mites de la Transició

Un diari especial repassa demà els anys de construcció del règim democràtic que ara ha entrat en crisi

Ara
2 min

BarcelonaL’any 1978 es va aprovar en referèndum la Constitució espanyola, considerada aleshores una de les més innovadores d’Europa. Avui és un text que genera més rebuig que consens, i sobre el qual se sosté una democràcia espanyola en crisi institucional per la confluència de l’esclat de casos de corrupció, la crisi econòmica, el procés independentista català i la fallida del sistema de partits amb l’emergència de Podem. ¿Com van ser els anys previs i posteriors a la mort de Franco que van donar peu al text? ¿Com va ser la Transició a Catalunya i a Espanya?

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’endemà de la celebració del 36è aniversari de l’aprovació de la Constitució, l’ARA planteja una lectura superadora dels tòpics que encara envolten aquell període crucial de la nostra història.

Dossier amb historiadors

El diari de demà diumenge inclourà un dossier inicial que, a través de vuit conceptes, farà una reinterpretació de la Transició. La periodista especialitzada en temes d’història, Sílvia Marimon, s’ha encarregat de fer aquesta posada al dia amb la col·laboració dels historiadors Borja de Riquer, Andreu Mayayo, Xavier Casals, Manel Risques, Marc Andreu i Xavier Domènech, i la sociòloga Marta Rovira Martínez. A través de les seves paraules, els lectors podran entendre el relat d’aquells anys convulsos, que s’ha construït sobre falsos mites i sobre pocs personatges, bàsicament el rei Joan Carles i Adolfo Suárez. La realitat, però, va ser molt més plural, més improvitzada, més violenta i més marcada per la mobilització al carrer del que sovint s’ha donat a entendre. El relat oficial de la Transició ha envellit malament. Ni va ser modèlica ni va esdevenir un model per al món.

En paral·lel a aquesta feina periodística i historiogràfica d’anàlisi del relat de la Transició, el diari de diumenge també oferirà, al llarg de totes les pàgines, una cronologia amb imatges dels últims anys del règim fins al 1982, amb la investidura de Felipe González com a president del govern espanyol i la retirada política de Santiago Carrillo.

Participació dels lectors

L’ARA ha preparat també un site especial a la pàgina web amb aquesta cronologia interactiva. Els lectors del diari, a més, podran incloure una part de la seva història personal de l’època a través d’Instagram i amb l’etiqueta #lamevaTransició podran compartir fotografies que mostrin com van viure aquest període.

Les fotografies que comparteixin els lectors s’uniran al més d’un centenar que ha seleccionat l’equip de fotografia del diari i que mostren alguns dels fets més destacats de les últimes dècades del segle XX a l’estat espanyol. Per realitzar aquesta feina, l’ARA ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

stats