VIDEOJOCS
Mèdia 10/06/2012

L'eterna vida del 'Manic Miner'

àlex Gutiérrez M.
2 min

Prémer el play en un reproductor de casset i esperar set o vuit minuts mentre sonava un soroll infernal similar a un fax desbocat i histèric. Aquesta era la penitència que havien de pagar els primers usuaris de l'ordinador ZX Spectrum, un dels primers que va entrar massivament a les cases ara fa precisament 30 anys. Tecles de goma, memòria RAM equivalent al 0,001% d'un PC o un Mac dels actuals, operatiu només si tenies nocions de llenguatge BASIC... Les limitacions tècniques van provocar que els programadors esmolessin la imaginació per dissenyar uns jocs que cobrissin amb enginy el que no podien aconseguir amb efectes especials o gràfics espectaculars. Només calien tres tecles per jugar a Manic Miner , un joc simple però addictiu que va inspirar literalment dotzenes de rèpliques i adaptacions.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Internet ha donat una segona vida a aquests jocs, i tant a la xarxa com als mòbils abunden els emuladors que permeten convertir els potents ordinadors actuals en rudimentaris Spectrum o els seus germans de generació, el Commodore, l'Amstrad o el Sony MSX. El funcionament, en tots els casos, és el mateix: un programa permet tenir una interfície clavada a l'andròmina original i després cal localitzar els arxius dels jocs que es vulguin rescatar de la memòria. Webs com Zxspectrum.net, C64.com i Computeremuzone.com contenen tones d'informació sobre aquests protoordinadors dels vuitanta.

També als mòbils

L'Spectrum és l'ordinador amb més software disponible a la botiga d'aplicacions d'iPhone: clàssics com Manic Miner (1,59 euros) o Abu Simbel (gratuït), o compilacions com Elite Collection, que funcionen per subscripció (una dotzena de jocs a cada actualització, per 1,59 euros). L'aplicació Commodore 64 ve amb vuit jocs gratuïts, però se'n poden afegir més, alguns dels quals són de pagament. De la plataforma MSX hi ha disponible i de franc l'Eggy, un dels protojocs del gènere de plataformes. Els Android també tenen emuladors, de Spectrum i Commodore, i jocs solts d'Amstrad i MSX.

stats