REVÉS A EUROPA
Mèdia 05/07/2012

El Parlament Europeu tomba l'acord contra la pirateria a internet

Marc Vidal
2 min

ESTRASBURGL'acord internacional per lluitar contra la pirateria al món va rebre ahir un revés històric. El ple del Parlament Europeu va rebutjar aquest text per 478 vots en contra, només 39 a favor i 165 abstencions. El que es coneix com a Acord Comercial contra la Falsificació (ACTA, per les seves sigles en anglès) va quedar tocat de mort després d'una intensa campanya ciutadana en contra.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Amb la votació d'ahir, aquest tractat internacional no tindrà efectes a la UE i el contundent posicionament de l'Eurocambra també podria aturar la seva aplicació a la resta de països que s'havien compromès a aprovar-lo, com ara el Canadà, els Estats Units, el Japó, el Marroc, Mèxic i Singapur.

L'ACTA va néixer com un intent per protegir la propietat intel·lectual en un món globalitzat i pretenia regular, entre altres qüestions, les relacionades amb la falsificació de roba de marca, la descàrrega de fitxers per internet i l'ús de les patents farmacèutiques.

El secretisme que va envoltar les negociacions i la indefinició del text de l'acord -pel seu enfocament tan ampli- van disparar les alarmes de diverses organitzacions d'internautes a Europa, que van denunciar un intent per regular la xarxa per la porta del darrere. Després d'una intensa campanya de mobilització i la recollida de 3 milions de signatures contra l'ACTA, aquestes entitats van celebrar ahir el rebuig a l'acord com un gran triomf.

Vidal-Quadras crida a l'ordre

"Hola democràcia, adéu ACTA", deien els cartells que van aixecar alguns eurodiputats després de la votació i que el vicepresident de l'Eurocambra, Aleix Vidal-Quadras, els va fer guardar. "Retirin la publicitat, que ja n'hi ha prou, vinga", els va dir.

"El rebuig a l'ACTA ens diu que cal actuar amb transparència i obrir un debat públic sobre com compatibilitzar creativitat i llibertat a internet", va assegurar el diputat britànic David Martin, que va tutelar el tràmit de l'acord a l'Eurocambra.

stats