FICCIÓ TELEVISIVA
Mèdia 22/04/2013

'Polseres vermelles' tanca la temporada

Es manté la incertesa sobre el futur de la sèrie, que en qualsevol cas trigaria a tornar

Albert Castellví Roca
3 min
PENDENTS DEL LLEÓ
 El Roc (Nil Cardoner), el Toni (Marc Balaguer), la Cris (Joana Vilapuig) i el Jordi (Igor Szpakowski) volen convèncer  el Lleó (Àlex Monner) perquè torni a l'hospital i lluiti per curar-se encara que només tingui un 3% de possibilitats  de sobreviure. Ell està decidit a morir en llibertat, però avui té l'última oportunitat per canviar d'opinió.

Barcelona.¿El Lleó tornarà a l'hospital? I encara més important: ¿aconseguirà superar el càncer malgrat el pronòstic dels metges, que asseguren que només té un 3% de possibilitats de sobreviure? Respondre a la segona pregunta segurament requerirà més temps, però, en canvi, la decisió sobre el retorn a l'hospital hauria de quedar fixada avui, en l'últim capítol de la segona temporada de Polseres vermelles , que TV3 emetrà a les 22.30 h. En declaracions a l'ARA, el creador de la sèrie, Albert Espinosa, ha donat alguna pista sobre què hi pot passar: "A mi em van donar un 3% de possibilitats de viure, em van dir que anés a Menorca a passar l'últim mes... i sóc aquí!"

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta segona etapa de la sèrie -que des del 8 d'abril es pot veure a tot l'Estat a través del canal de pagament TNT i que Antena 3 té previst oferir en obert abans que s'acabi l'any- es presentava com "la més dura" de les cinc que conformaven el plantejament inicial d'Espinosa, i realment l'evolució de l'estat de salut dels personatges, especialment del Lleó, ho confirma. Així, si el primer capítol arrencava amb la notícia que el líder dels polseres rebria l'alta poques hores després, al cap de 15 setmanes la situació és molt més pessimista: el càncer se li ha escampat inesperadament a altres òrgans, les seves opcions de salvar la vida són absolutament remotes i ha decidit abandonar l'hospital davant la incapacitat de seguir lluitant i per la necessitat de recuperar la llibertat abans de morir. A més, les recaigudes -finalment superades- del Jordi i de la Cris i la mort del Benito han estat cops molt durs per als seguidors de la sèrie. "La meva idea -diu Espinosa- era explicar que a vegades per abandonar has de lluitar i per lluitar has d'abandonar".

Audiència a la baixa

El seguiment d'aquesta temporada ha anat caient des del primer dia, segurament com a conseqüència de la gran expectativa que va generar el retorn de la ficció, que va sobredimensionar l'estrena fins als 842.000 seguidors i al 25% de share , una xifra que ja no s'ha tornat a assolir. Des de la meitat de la temporada la sèrie s'ha mogut, amb excepcions tant per dalt com per baix, al voltant de les 600.000 persones.

Cal tenir en compte, a més, que a partir del tercer episodi TV3 els va preestrenar a internet, la qual cosa també pot haver perjudicat els resultats televisius, i que des del març Polseres vermelles ha competit amb Splash! , que tot i que s'ha anat desinflant va estrenar-se amb grans audiències. En qualsevol cas, el balanç global -662.000 espectadors i un 20,5% de quota de pantalla- millora clarament el de la primera temporada, que va ser de 514.000 persones i un 16,1% de share i en què, a més, sis dels tretze capítols van quedar-se per sota del mig milió de seguidors, una barrera que aquest any ja no s'ha tornat a traspassar.

Però més enllà de l'audiència, Espinosa destaca "la passió" que han mostrat els fans a les xarxes socials: "Ha estat increïble. Ha sigut preciós que després de dos anys la gent l'esperés tant", exclama.

La tercera temporada, en l'aire

Malgrat l'entusiasme dels fans l'episodi d'avui podria posar el punt final definitiu a la ficció. "Hem fet 28 capítols i ho hem explicat tot. Deixem la porta oberta per si sorgeix una nova idea, però podria ser que la sèrie no tornés", reconeix a l'ARA el director, Pau Freixas. Segons ell, "l'èxit de la primera temporada no va ser el motiu per renovar", sinó que "el motor era que hi havia una història per explicar". Admet que la "legió de seguidors" que té la sèrie i "els valors" que transmet fan venir ganes de "munyir la vaca tant com es pugui", però considera que cal ser "sensats" i "honestos", i per això conclou: "Cal que la història doni de si, i ara mateix no ho veig clar".

Espinosa, en canvi, és més optimista en relació a l'arribada de la nova etapa. "Tinc la sensació que la farem", diu, però deixa clar que no es rodarà immediatament: "Trigarem a fer-la. La sèrie és la història del càncer quan ets nen, adolescent i adult, i, per tant, hem d'esperar que els actors creixin per explicar bé la tercera part", assenyala. El guionista coincideix amb Freixas que si rodessin "una altra temporada sobre l'adolescència" estarien "explicant el mateix", però alhora té "clar" de què vol parlar a partir d'ara.

stats