Mèdia 03/09/2013

Tres motius per veure: 'Sin perdón'

La1, 22.30h. Director: Clint Eastwood. Intèrprets: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris

Àlex Gutiérrez
1 min

Barcelona1. Perquè és el film més precís d'Eastwood. Líric i intens alhora, i capaç de crear un personatge com Will Munny, capaç de tenir una presència en pantalla colossal dient ben poques paraules. És un tipus conegut, als westerns: el del pistoler retirat que ha renegat de les armes però que les circumstàncies obliguen a calçar-se de nou les botes i agafar de nou l'escopeta. El motiu? El profund fàstic per la dominació dels poderosos a través de la força (que al film es mostra a través dels abusos comesos en un prostíbul).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

2. Perquè, com sol passar als westerns crepusculars –els que narren la fi de la llei del més fort a l'Oest– el personatge que dóna la clau interpretativa és el més discret i aparentment anodí. En aquest cas, el jovenet miop. La seva vista defectuosa l'inhabilita per disparar: representa la generació posterior a la d'Eastwood, la que ha de trobar altres vies de resolució de conflictes que no passin per intercanviar trets a la primera de canvi. Però ser curt de vista pot ser també vist com una metàfora per subratllar que el personatge és incapaç de mirar enrere i veure amb claredat la història i entendre els seus orígens.

3. Perquè tot i que podem tenir la noció que els americans es miren massa el melic amb les pel·lícules de l'oest, en realitat el reconeixement oficial que han tingut, com a mínim per part de l'Acadèmia, és ben escàs. Només tres westerns s'han endut l'Oscar al millor film: 'Cimarrón', 'Ballant amb llops' i 'Sense perdó'.

stats