CRÍTICA PREMSA

Viquipèdia topa amb els hipòcrites

Viquipèdia investiga centenars d'entrades fraudulentes sobre persones i empreses fetes per encàrrec d'aquestes mateixes persones i empreses a propagandistes poc escrupolosos. És un daltabaix que, de moment, només afecta la versió anglesa de la cosa. Es veu que fins i tot hi ha empreses que cobren per escriure i penjar aquestes entrades de manera que siguin favorables als interessos del client i es cuiden de modificar opinions negatives o afirmacions controvertides en les entrades existents. D'aquesta pràctica prohibida l'enciclopèdia en diu sockpuppetry .

Un d'aquests negociets és WikiPr, que s'anuncia a la web com "la millor manera de contar la seva història amb la precisió de la Viquipèdia". Aquesta gent ofereix als seus "associats" -com anomenen els redactors de la propaganda- una comissió cada cop que aconsegueixin col·locar un article sobre un client a Viquipèdia. És una operació sofisticada: fins i tot fabriquen les pàgines web que contenen les referències que l'enciclopèdia digital exigeix enllaçar per justificar les afirmacions d'un article. Algunes d'aquestes referències estaven trucades o tunejades, sempre en favor del client, esclar.

Aquest cas ha tornat a posar en entredit la tasca de Viquipèdia i els seus procediments. Els fariseus digitals de guàrdia s'han tornat a esquinçar les vestidures. Que és fatal el sistema obert de deixar a qualsevol que escrigui qualsevol entrada, que els procediments i normes d'edició són febles, etc. Jo m'he quedat pensant en tants mèdia, on es publiquen, tal com vénen i sense gaire embuts, les notes enviades pels caps de premsa d'institucions, empreses i entitats i que són, naturalment, notes de relacions públiques i/o pura propaganda. Almenys les entrades fraudulentes a la Viquipèdia han estat descobertes pels mateixos editors de l'enciclopèdia, que s'han afanyat a fer-ho públic i a posar-hi remei immediatament, bloquejant uns 250 usuaris de pega. És a dir: tranquils. Quina enveja.

Més continguts de