NOVES TECNOLOGIES
Mèdia 04/04/2012

Wikidata: totes les dades del món

Una base de dades que actualitzen humans i màquines indistintament i que és capaç d'entendre quina informació busca l'usuari. Això és Wikidata, el nou (i gran) projecte de Wikipedia.

àlex Gutiérrez M.
2 min
Els responsables del projecte asseguren que no saben quin aspecte tindrà tot plegat, però s'han aventurat a oferir una imatge que exemplifica com podria ser.

BARCELONA.Wikipedia vol tenir una germana. El projecte Wikidata és el de més envergadura que assumeix la fundació que controla l'enciclopèdia gratuïta i col·laborativa des que, fa onze anys, va publicar el seu primer article. La idea és crear una base de dades que aglutini tota la informació en un sol lloc, de manera que pugui ser utilitzada aleshores per qualsevol edició local de la Wikipedia. Un dels avantatges és que si aquella dada s'actualitza, ja se servirà canviada en tots els articles -d'altres idiomes o d'entrades en què apareix secundàriament- als quals aparegui referenciada. "Volem alleugerir la càrrega de feina que comporta, per a les petites Wikipedies, mantenir-se actualitzades", explica la Fundació Wikipedia en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'altra novetat que apropa el projecte a la ciència-ficció és que es preveu que la base de dades l'actualitzin humans i màquines, colze a colze. Per fer-ho, la fundació compta amb un donatiu de l'Institut Allen per a la Intel·ligència Artificial. Un exemple: fins ara, si algú necessitava saber quants guanyadors del Nobel havien guanyat el premi amb menys de 50 anys, la Wikipedia només servia aquesta informació si algun usuari, manualment, havia creat una llista consultant totes les dades. Wikidata, en canvi, haurà de ser capaç d'entendre la sintaxi dels humans, de manera que acceptarà cerques complexes i crearà respostes ad hoc , elaborades en temps real.

El factor humà no es perdrà, en aquest projecte: els usuaris seran els que validaran la informació i l'actualitzaran. A més, la fundació ha obert un període de reclutament de voluntaris que vulguin col·laborar en la programació del codi necessari (ja que el projecte es porta a terme en obert, seguint la filosofia wiki ). També es pot contribuir introduint-hi dades d'una temàtica concreta. I, com la seva germana gran, el resultat serà una web en què tota la informació serà gratuïta.

Un projecte fet des de Berlín

El projecte de Wikidata s'està elaborant a Berlín, de la mà d'un equip de Wikimedia Deutschland. El tret de sortida ha estat aquest mes d'abril i la intenció és que a l'estiu ja es puguin haver imbricat les Wikipedies de tots els idiomes. Aleshores començarà la fase estricta de crear una intel·ligència artificial, per a la qual els responsables del projecte reconeixen que no tenen data d'arribada. "Quina forma tindrà tot plegat? No ho sabem encara, però estem segurs que el viatge pagarà la pena", explicava la mateixa fundació.

stats