Mèdia 25/12/2011

El 2012 arriba carregat de noves amenaces

El tsunami viscut pels mitjans el 2011 sembla que continuarà l'any que ve. La crisi publicitària s'aguditza, cauen les difusions dels mitjans impresos i molts grans grups arrosseguen deutes importants.

N.a. / à.g.m.
2 min

BARCELONAEl 2012 serà encara un any de gran sacsejada al panorama mediàtic i la tònica de desaparicions de mitjans i importants EROs probablement continuarà.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Redimensió de Prisa

A principis de gener del 2011, Prisa va anunciar que necessitava retallar 2.500 llocs de treball d'entre els 15.000 que té arreu del món. Del total, 2.000 corresponien a treballadors de la península Ibèrica. El grup ha estat perfilant el pla de reestructuració, que mira d'evitar el màxim nombre d'acomiadaments, i el seguirà aplicant enguany. Mentrestant, està pendent el refinançament d'un crèdit de més de 3.500 milions que acumula amb diverses entitats bancàries. Prisa és propietària del diari El País , de l' As , de la Cadena SER i de l'editorial Santillana, entre d'altres.

'El Mundo': pròrroga dels ajustos

El 31 de desembre expiren les mesures laborals que va aprovar El Mundo amb motiu de l'ERO del 2009. Segons es va pactar, l'empresa havia de tornar a les condicions laborals existents, extrem poc probable tenint en compte l'evolució del diari en els últims dos anys. La proposta que l'empresa traslladarà al gener serà la de continuar amb aquest ajustament, ja que l'alternativa seria assumir una nova onada d'acomiadaments.

La Sexta, després de la fusió

La fusió entre Antena 3 i La Sexta es completarà durant el 2012, un cop les juntes d'accionistes de les respectives societats hi hagin donat el vistiplau. L'absorció comportarà -tal com va passar amb Cuatro i Telecinco- una reducció de llocs de treball (si bé és cert que La Sexta es distingeix dels altres canals perquè té pocs treballadors, ja que hi domina la producció externa).

L'agència Efe, a RTVE

El PP va assegurar durant la campanya que volia integrar Efe dins de RTVE per estalviar costos, la qual cosa es traduirà en una retallada de la plantilla que afectarà sobretot càrrecs directius.

'La Mañana' busca soci al límit

El diari lleidatà La Mañana treballa contra rellotge per trobar un inversor abans del febrer que n'impedeixi el tancament. La capçalera, creada el 1938 i refundada el 1985, ha contactat infructuosament amb diversos grups editorials, segons ha pogut saber l'ARA. La data límit del febrer correspon al venciment dels quatre mesos de marge que es van decretar al novembre, quan l'empresa editora -Diari de Ponent SA, gestionada pels germans Emili i Carles Dalmau- va instar un preconcurs de creditors. El rotatiu acumula retards en el pagament de les nòmines als seus treballadors.

Els editors busquen també sortida per a les altres dues empreses del grup: la rotativa i la televisió. En el cas de La Mañana TV, no va rebre llicència de TDT però emet gràcies a un acord amb Canal Català.

Integració XTVL i ACN

El Govern ha confirmat a l'ARA la seva voluntat d'explorar quina és la màxima col·laboració possible entre l'Agència Catalana de Notícies (ACN) i la Xarxa de Televisions Locals (XTVL), incloent la possibilitat d'una fusió. L'objectiu és reduir la despesa total dedicada a aquests dos ens, de manera que si això es produeix se'n derivarà una pèrdua de llocs de treball. El portal La Malla, que depèn de la Diputació, entra també en aquesta equació.

Els mitjans locals

Les televisions locals catalanes han patit un 2011 dur i el sector preveu més tancaments per a l'any que ve, ja que la majoria són deficitàries. A Badalona el PP ha amenaçat de tancar els mitjans locals si no pot nomenar el consell d'administració que vol.

stats