RÀDIO
Mèdia 18/01/2012

22 freqüències de la COM passaran al sector privat

La COM decidirà el dia 26 abandonar el litigi que manté amb la ràdio privada per conservar les 22 freqüències de FM que el 2006 va atorgar-li la Generalitat. Un cop hi renunciï, s'hauran de reassignar.

Natalia Araguás
2 min
Des de la COM s'afirma que encara no hi ha cap decisió oficial, tot i que informes jurídics interns i la contenció de la despesa aconsellen no seguir amb el procés.

BARCELONA.COMRàdio renunciarà la setmana que ve a 22 freqüències de FM que són objecte d'un litigi contenciós administratiu per part de l'Associació Catalana de Ràdio (ACR), que agrupa les emissores privades. La COM havia presentat a l'abril un recurs davant el Tribunal Suprem contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que donava la raó a les ràdios privades i anul·lava la resolució que va atorgar-li aquestes freqüències, firmada l'octubre del 2006 per l'aleshores conseller de Presidència, Joaquim Nadal. Fonts consultades per l'ARA donen per fet que el 26 de gener el Consorci de Comunicació Local (CCL) -que gestiona l'emissora- decidirà retirar el recurs. En altres paraules: la COM abandona el procés judicial i renuncia així a les 22 freqüències. Segons la sentència del TSJC, aquestes freqüències hauran de tenir "una nova assignació" entre els agents del sector privat que en puguin estar interessats. El Grupo Godó figura entre els candidats.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des de la COM se sosté que encara no hi ha cap decisió oficial. Sí que es reconeix, en canvi, que diversos informes jurídics interns desaconsellen seguir endavant amb un litigi que, "per un defecte de forma greu", tenen poques opcions de guanyar. En un context en què l'emissora pública ha de retallar un 10% del seu pressupost per al 2012, continuar significa incrementar la despesa, argumenten. Segons els seus càlculs, l'impacte econòmic és d'un milió d'euros en tres anys si s'hi suma mantenir les 22 freqüències.

Altres veus alerten que el model de COMRàdio se'n ressentirà, ja que perdrà cobertura en una part del territori. Vic, Ripoll i Puigcerdà són alguns dels municipis on l'emissora deixarà de sentir-se. Per cobrir Catalunya, la COM dependrà de les seves 141 emissores associades i de les quatre que té cedides a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Això suposarà una recentralització d'una ràdio amb vocació municipalista, critiquen. Segons la versió oficial, aquestes 22 freqüències són de "poca potència" i serveixen per no perdre el senyal per carretera. Es tracta d'una "decisió de gestió" que no afectarà el model, diuen: COMRàdio no planeja de moment convertir-se en una productora de continguts d'àudio, com s'ha especulat.

A la reunió de la comissió permanent del CCL del 26 de gener també es formalitzarà la candidatura de Rafael de Ribot com a nou director de COM Ràdio. El periodista, actualment director d'El Singular Digital, substituirà en el càrrec Francesc Triola, que ocupava el càrrec des de fa sis anys.

stats