TELEVISIÓ
Mèdia 09/07/2013

La nova generació d'Ewings arriba a Antena 3

La cadena estrena avui la seqüela de 'Dallas'

Albert Castellví Roca
3 min
Larry Hagman (01), Linda Gray (02) i Patrick Duffy (03) són els tres actors que tornen a la sèrie vint anys després.

BarcelonaL'última vegada que els espectadors catalans els van veure, el John Ross Ewing III i el seu cosí Christopher tot just eren unes criatures que amb prou feines arribaven als deu anys. Però tots dos s'han fet grans, i aquesta nit reapareixeran a les pantalles, parlant, això sí, en castellà. Antena 3 estrena avui (22.30 h) la nova Dallas , la seqüela de la sèrie més icònica dels primers anys de TV3, que la va emetre des del 1983 -de fet, des del mateix dia del seu naixement- fins al 1992 i que va convertir-se en un element clau en l'imaginari col·lectiu d'una generació de catalans i en una eina poderosíssima per catapultar la incipient televisió pública catalana i per normalitzar el fet de sentir actors estrangers doblats al català.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tot i mantenir intacte el títol de la sèrie original, aquesta nova Dallas no és un remake de la ficció estrenada el 1978, sinó que pretén reprendre el fil de la trama al cap de dues dècades, de la mà de la nova generació d'Ewings. Així, el John Ross III -fill del J.R. i la Sue Ellen- i el Christopher -adoptat pel Bobby i la Pam- agafen ara el protagonisme que en aquell moment havia quedat en mans dels seus pares.

El que el pas del temps no ha canviat, però, és la profunda animadversió entre les dues branques de la família. El John Ross (interpretat per Josh Henderson) ha heretat del seu pare l'empresa petroliera familiar, però també la cobdícia, la set de diners i el mal caràcter. En canvi, el Christopher (Jesse Metcalfe) està molt més preocupat pel manteniment del ranxo de Southfork, el centre del negoci ramader de la família del qual ara és propietari, i a més ha afegit un component nou a la seva rivalitat amb el seu cosí, ja que inverteix en energies renovables.

El conflicte, però, no s'acaba en el terreny econòmic i ideològic, sinó que té una derivada sentimental que acaba d'afegir tensió entre els cosins. De petits, tots dos havien estat amics d'Elena Ramos (Jordana Brewster), la filla de la cuinera de la família, i més tard tant l'un com l'altre se'n van enamorar. La noia va arribar a prometre's amb el Christopher, però actualment surt amb el John Ross, tot i que no queda clar que realment s'estimin. Mentrestant, el Christopher està a punt de casar-se amb la seva actual parella, la Rebecca Sutter (Julie Gonzalo).

Torna el repartiment original

Aquests quatre personatges formen el nucli de la nova Dallas , però el repartiment no s'acaba aquí. Tres dels actors que havien protagonitzat la sèrie original van acceptar participar en aquesta seqüela interpretant els mateixos personatges que llavors, tot i que ara amb rols secundaris. Així, Patrick Duffy torna a convertir-se en el Bobby, mentre que Linda Gray encarna de nou la Sue Ellen. La tercera reincorporació -i segurament la més sonada- va ser la de Larry Hagman en el paper de J.R., sens dubte el personatge més carismàtic de la sèrie dels 80. Hagman, però, va morir el 23 de novembre de l'any passat, quan ja s'havien rodat set episodis de la segona temporada de la sèrie. Això va obligar a reescriure les trames i a matar inesperadament el personatge de J.R., que és homenatjat en un funeral multitudinari en el vuitè capítol de la segona temporada.

La Dallas original s'havia emès, entre el 1978 i el 1991, a través de la cadena nord-americana CBS, on va obtenir grans registres d'audiència al llarg de les catorze temporades, però especialment entre la quarta i la vuitena. De fet, l'episodi en què es va descobrir qui havia disparat contra el J.R. és encara el segon més vist de la història als Estats Units, amb més de 80 milions d'espectadors.

La seqüela, en canvi, s'ha traslladat a un canal de cable, TNT, cosa que ha impedit que arribés a xifres tan elevades. Tot i així l'estrena, el juny de l'any passat, va acostar-se als 7 milions de seguidors, i la primera temporada -de deu capítols- va tancar amb una mitjana de 4,5 milions de persones. La segona temporada es va acabar d'emetre als Estats Units a l'abril amb resultats clarament inferiors, però tot i així TNT ja n'ha encarregat 15 capítols més, que es veuran l'any que ve.

La filial espanyola de TNT ja ha emès les dues temporades -diumenge va tancar la segona-, però a partir d'avui la sèrie es podrà veure a l'Estat en obert. Atresmedia, que sol enviar les ficcions internacionals a La Sexta, se l'ha reservat per al primer canal -això sí, en període estival-, que n'emetrà dos capítols cada dimarts.

stats