EL RADAR

El pare de Mafalda ha deixat de dibuixar perquè no hi veu bé

L'humorista argentí Joaquín Salvador Lavado, més conegut com a Quino, va explicar dissabte que pràcticament ha deixat de dibuixar per problemes a la vista però que està satisfet perquè ha dit "gairebé tot" el que ha sentit al llarg de la seva vida, tal com recull l'agència Efe. "Jo voldria continuar dibuixant, però els meus ullets no donen més de si", afirmava Quino abans de ser homenatjat en la inauguració de la XXXIII Fira Internacional del Llibre d'Oaxaca (FILO).

El pare de Mafalda, Susanita, Felipe i altres personatges va confessar que als seus 81 anys ha deixat els llapis "perquè l'edat també pesa per a aquesta feina". Si pogués seguir, diu que les seves tires còmiques versarien sobre "l'espionatge global, les migracions d'un país a un altre, l'illa de Lampedusa i la guerra a Síria", els problemes actuals que més li preocupen. Tot i això, Quino afirma que no vol enfrontar-s'hi per escrit, ja que el seu fort és el dibuix. "Tiro de la paraula per reforçar el dibuix, però no seria capaç de fer un llibre sense dibuixar", assegura.

Sobre els humoristes i dibuixants actuals, diu que els veu "menys preocupats per la part política i social del que passa al món" que als de la seva generació. Recorda que ell sempre va tractar de "fer humor polític amb problemes atemporals, dels que subsisteixen sempre, lamentablement". "Com que els problemes del món no han variat gaire, crec que això fa també que el personatge [Mafalda] continuï tan vigent, perquè el que vaig dibuixar fa quaranta anys encara val per avui", assenyala.

El + vist

El + comentat