LA LLENGUA AL QUIOSC
Mèdia 08/05/2011

La premsa en català en 10 portades

Auri Garcia Morera
2 min
La premsa en català  en 10 portades

Des de dimarts, tots els diaris generalistes fets a Catalunya ofereixen els continguts en la llengua pròpia. La història de la premsa en català, però, comença fa més de 450 anys amb la Còpia de les noves d'Itàlia , i té protagonistes destacats com les revistes Serra d'Or i Cavall Fort i el diari Avui , a més de l'edició en català d' El Periódico i el diari ARA.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Còpia de les noves d'Itàlia (1)

El primer full de notícies en català que es coneix és del 9 de maig del 1557. Es creu que va ser imprès a Barcelona, tot i que el lloc no hi consta i que n'hi va haver d'altres anteriors que no s'han conservat fins als nostres dies.

Diari de Barcelona (2)

L'any 1792, un napolità instal·lat a Madrid es va traslladar a Barcelona i va iniciar l'explotació d'una reial llicència de periodisme per publicar el Diario de Barcelona . Amb canvis de capçalera i interrupcions, es va seguir publicant fins al 2009.

La Publicitat (3)

Durant la Primera República, Acció Catalana va aconseguir adquirir el diari La Publicidad , anticatalanista, per convertir-lo en un instrument del catalanisme polític, en llengua catalana. Es va publicar de l'octubre del 1922 al gener del 1939.

Serra d'Or (4)

Revista nascuda l'any 1959, en ple franquisme, de la fusió entre una circular de la Unió Escolania de Montserrat i la revista Serra d'Or , editada pel Chor Montserratí. En la nova etapa va ser impulsada per un grup d'estudiants universitaris i va comptar amb la protecció de l'abat Escarré de Montserrat.

Cavall Fort (5)

La revista, pensada per a un públic infantil i juvenil va començar el mes de desembre del 1961, sense permís oficial per a la publicació en català, amb la cobertura dels Secretariats Catequístics de Solsona, Girona i Vic. Avui té 33.000 lectors fidels.

Avui (6)

El dia de Sant Jordi del 1976, l' Avui va agafar el relleu de les publicacions nascudes en dictadura i es va convertir en el primer diari en català posterior a la Guerra Civil. El 2009 va ser adquirit pels editors d' El Punt .

El Punt (7)

Va néixer a Girona, amb el nom de Punt Diari , el 24 de febrer del 1979, amb la clara intenció de centrar-se en la informació local i comarcal. Més tard, començaria una expansió arreu del país.

El Periódico (8)

El diari nascut l'any 1978 va llançar l'edició en català el 28 d'octubre del 1997, amb un model lingüístic que s'acostava al català del carrer. Ràpidament es va convertir en el més llegit en català.

ARA (9)

Creat per un grup d'emprenedors dels àmbits periodístic, editorial i empresarial, va publicar el primer número el 28 de novembre del 2010, amb una portada en què apostava per sortir a buscar el futur.

La Vanguardia (10)

Després de 130 anys publicant-se només en castellà, el diari del grup Godó ha seguit el camí obert per El Periódico , i ha apostat per la doble edició. El primer número en català es va publicar dimarts passat, amb la mort de Bin Laden en portada.

stats