ARQUEOLOGIA TELEVISIVA
Mèdia 21/12/2011

A la recerca del Doctor Who perdut

La veterana Doctor Who no només estrena encara temporades sinó que també recupera episodis que es pensava que havien desaparegut. El culte que genera l'ha convertida en la més baixada de l'iTunes el 2011.

àlex Gutiérrez M.
2 min
William Hartnell va ser el primer actor que va encarnar l'estrambòtic Doctor Who, entre els anys 1963 i 1965.

BARCELONA.Els constants viatges en el temps del Doctor Who el deuen haver blindat contra l'envelliment: es tracta de la sèrie de ciència-ficció més longeva i, segons el Llibre Guinness dels Rècords , la més exitosa si es computen audiències, vendes de llibres, DVDs i descàrregues (legals i il·legals) a internet. Les noves generacions de televidents han elevat el programa a la categoria de culte gràcies a la devoció que encara susciten les primeres temporades d'aquest xou estrenat l'any 1963.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta capbussada en els orígens de la sèrie té un al·licient per a tots els fans i completistes: fins a 106 episodis estan ocults. Es van emetre en el seu moment, però no se'n conserva cap còpia. La BBC va anunciar la setmana passada que va trobar dos d'aquests episodis, que es consideraven destruïts. Els capítols, corresponents encara a l'etapa en blanc i negre, van ser comprats per un enginyer en una festa a Marchwood, a la dècada dels 80. Es tracta de Galaxy 4. Episode 3: Air lock , amb primer doctor, interpretat per Willam Harnell, i Underwater Menace, episode 2 , del segon dels doctors, Patrick Thoughton.

Entre 1967 i 1978 bona part de l'arxiu de films i vídeos de la BBC va ser destruït, de manera accidental o provocada. La pràctica d'esborrar els vídeos durant aquella època s'explica per la consideració que tenia el mitjà televisiu com a efímer (la majoria de programes s'emetien en directe i no es preveia que poguessin tenir una segona vida) i pel fet que l'enregistrament en vídeo aleshores resultava molt car, així que reaprofitar les cintes permetia estalviar.

El safari d'episodis, mentrestant, continua. La BBC ha demanat ajuda als espectadors per si van gravar algun dels programes, encara que se n'enregistrés només el so. Però l'objectiu és trobar cintes de les que es van vendre a televisions estrangeres i que ara probablement s'amaguen al racó més ocult d'un magatzem oblidat, en qualsevol país del món.

783 episodis

El debut d'aquesta sèrie no podia ser més discret: l'emissió del primer capítol va quedar totalment eclipsada per l'assassinat de John F. Kennedy, aquell mateix dia. La BBC va decidir reemetre l'episodi d'estrena. En poc temps, i fins als 783 episodis que acumula a dia d'avui, la sèrie es va convertir en referent i influència reconeguda de nombrosos directors. En total, onze actors han encarnat el carismàtic doctor. L'últim és Matt Smith, que ja ha rebut una nominació als Bafta per la seva interpretació del personatge.

stats