TELEVISIÓ
Mèdia 04/09/2012

La temporada televisiva comença a Vitòria

En un context de retallades a la televisió, el FesTVal de Vitòria descobreix els formats que hauran de convèncer els espectadors aquest hivern. Els organitzadors volen crear-ne una versió de primavera.

Joan Callarissa
4 min
La temporada televisiva comença a Vitòria

BARCELONA.El festival de la televisió de Vitòria, el FesTVal, arriba aquest any a la quarta edició i es consolida com una de les plataformes més importants a l'Estat per donar a conèixer les estrenes televisives dels canals generalistes. Antena 3, Telecinco i TVE són algunes de les emissores que des d'avui fins diumenge competiran per acaparar l'atenció dels més de 200 periodistes acreditats a l'esdeveniment.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Entre les produccions que les teles estrenaran al País Basc hi ha ficcions i programes que fa temps que fan parlar la premsa especialitzada. Per exemple, la sèrie Isabel i el talent show La voz , que portarà David Bisbal a la faceta de jurat d'un concurs televisiu, un paper compromès per a un extriunfito .

'Isabel' regnarà

La sèrie que durant 8 mesos ha estat al calaix de TVE i que va portar la seva productora, la catalana Diagonal TV, a desmuntar els decorats, veurà la llum al FesTVal. La ficció, que se centra en la vida de la monarca Isabel la Catòlica, s'havia d'estrenar al gener però es va quedar guardada perquè TVE no podia confirmar que pogués pagar-ne l'emissió (quan s'estrena una producció, computa per als pressupostos d'aquell any), arran de la retallada de més de 200 milions d'euros que va patir la televisió pública espanyola.

Malgrat tot, la ficció històrica és ambiciosa i vol incloure la vida sencera de la reina castellana. Per fer-ho, de moment, ja s'han enregistrat 13 capítols, que es presentaran al festival. Segons l'èxit que aconsegueixi la sèrie, es confirmaran o no les vendes de la producció a cadenes d'arreu del món, que ja han mostrat el seu interès per adquirir-ne els drets.

TVE no arriba només amb Isabel a Euskadi. Estamos Okupa2 també s'exhibirà davant la crítica i el públic durant l'esdeveniment. Aquesta sitcom és una aposta de la pública espanyola per una producció pròpia que, com ja fa Con el culo al aire a Antena 3, recull els arquetips socials sorgits de la crisi per nodrir de personatges i històries una sèrie coral. Entre els actors de la ficció hi ha Carmen Maura i Anabel Alonso, que encapçalen la ficció al costat d'actors menys coneguts, com Adrián Lastra, Xisco Segura, Alicia Hermida i Marta Belenguer.

Antena 3, aposta històrica

La cadena de Planeta presumirà a Vitòria amb Imperium , una ficció històrica que agafa el relleu de Juego de tronos al canal i que parteix de la història d' Hispania però ara sense hispans. Aquest spin-off comptarà amb els actors Lluís Homar, Pepe Sancho, Paula Prendes o Nathalie Poza. Homar dóna vida a Galba, un home que no pararà fins que la seva família i ell recuperin l'honor que mereixen, motor de la història que motiva Imperium .

Telecinco, per la seva banda, desembarcarà de manera potent a Vitòria. A banda de les seves estrenes, el seu conseller delegat a Espanya, Paolo Vasile, impartirà una conferència sobre la situació del mercat audiovisual a Espanya. Es tarcta d'una aparició gairebé estel·lar en el camp de la comunicació televisiva, pels resultats d'audiència que aconsegueix el canal que ell dirigeix. Tot i això, el director del festival, Joseba Fiestras, assegura que no ha estat difícil convèncer-lo i considera un "honor" el seu speech .

Telecinco per partida doble

El canal de Mediaset estrenarà al festival per partida doble. Una ficció, El don de Alba, acompanyarà l'aposta més forta del canal per al nou curs: La voz . El talent show que ve a recuperar l'èxit que tenia OT , que va fracassar en audiència en la seva última edició. En aquest format, que ha triomfat arreu del planeta, David Bisbal, Melendi, Rosario i Malú seleccionaran els participants del programa sense veure'ls, només guiats per la seva veu. A més, s'enfrontaran entre ells a l'hora d'aconseguir que els seus seleccionats assoleixin èxit en el concurs. Jesús Vázquez en serà el presentador.

El don de Alba és una sèrie produïda per Walt Disney Pictures que explicarà la història de l'Alba, una jove interpretada per Patricia Montero que té la virtut de veure els morts. Per reforçar l'aposta, la cadena també ha inclòs l'actor Martín Rivas, conegut pel seu exitós paper a El internado . La producció és una adaptació del serial nord-americà Ghost Whisperer . Als EUA, la sèrie, que ja acumula cinc temporades, ha tingut pics de més de 10 milions d'espectadors.

L'edició d'enguany del FesTVal serà la primera que no comptarà amb estrenes de programació radiofònica. En paraules del seu director, la ràdio va incloure's en les tres primeres edicions de l'esdeveniment per "una decisió personal". Tot i això, la trobada que se celebra aquesta setmana estava pensada per ser "100% de televisió", cosa que finalment ha caigut pel seu propi pes. De fet, Fiestras reconeix que la televisió eclipsava les presentacions de programació radiofònica que acudien a Vitòria.

A banda de la posada en escena de productores i cadenes, també hi ha lloc per a premis dels crítics de televisió. Als guardonats de l'any s'hi sumen dos reconeixements especials. El dels 40 anys del concurs 1,2,3 i el premi a Mediaset Sport per la cobertura de l'Eurocopa 2012. Telecinco serà present així a tots els racons de l'esdeveniment, amb Vasile al micro, amb Cuatro als premis regulars i amb un pes d'estrenes per partida doble.

stats