CRÍTICA PREMSA

Quan els titulars no titulen

L'1 de maig del 1997 el diari basc Egin (clausurat pel jutge Baltasar Garzón la matinada del 15 de juliol del 1998) duia, petit, aquest titular a portada: "El balonmanista vasco Iñaki Urdangarín se casará el próximo otoño en Barcelona ". Remetia a una notícia a dues columnes de la pàgina 50, secció d'esports, que arrencava així: " El jugador del Barcelona Iñaki Urdangarín se casará el próximo otoño en Barcelona con su novia Cristina. El internacional vasco pone fin de esta forma a los rumores que apuntaban a su paso por la vicaría. Según un comunicado oficial difundido ayer, la petición de mano será [sic] realizará este mismo sábado en un palacio de Madrid ". Els cinc paràgrafs que segueixen són un perfil d'Urdangarin i no aclareixen de quina Cristina ni de quin palau de Madrid es parla.

En aquesta mateixa línia, l' Abc del 5 de gener del 1997 obria així la seva portada: "Hoy se enfrenta al Real Madrid el Athletic de Bilbao, el único equipo español que juega con once españoles ". Al text s'informava del gran nombre de futbolistes estrangers a la Lliga.

Bé. Ja s'adona que aquests dos diaris volien fer un gag més que informar. Tot i això, van tenir cura a respectar les anomenades 5W (en anglès: què, qui, on, quan i per què) i la "piràmide invertida", dos recursos que els periodistes fem servir per escriure ràpidament i breument el primer paràgraf o entradeta d'una notícia sense deixar-nos res d'important. Formalment, els titulars eren impecables. Ara bé, informativament, un desastre. En realitat, la notícia els importava un rave. Els interessava fer conyeta, més o menys simpàtica, disfressant-la amb tota la solemnitat d'un recurs que és garantia que el periodista ha fet les coses bé. L' Egin pretenia, sobretot, manifestar subliminarment el menyspreu del diari per la monarquia espanyola i l'Abc tocar els nassos al nacionalisme basc. Tractaven també d'acontentar les seves parròquies. Almenys, però, no volien enganyar ningú.

Més continguts de