INVESTIGACIÓ MÈDICA
Efímers 13/09/2012

La migranya es cura a l'estómac?

Trinitat Gilbert
4 min
La migranya es cura a l'estómac? Què és una migranya, segons l'International Headache Society?

Una migranya és com una ressaca molt forta. La comparació serveix per explicar la malaltia a les persones que no l'han patit mai, perquè els migranyosos saben perfectament que el mal de cap que senten és incapacitant. "L'entorn social en diu mal de cap, però és molt més", diuen els neuròlegs Pilar Pozo, de l'Hospital Vall d'Hebron, i Joan Izquierdo, de l'Hospital General de Catalunya.

Juanjo Duelo, director de la companyia biomèdica DR Healthcare, n'havia patit tota la vida, i li havia impedit fer vida normal. A poc a poc va començar a combinar la seva vida professional en el sector financer amb el hobby d'investigar sobre la migranya. Assistia com a oient a congressos, conferències, en llegia llibres. Mentrestant, també passava de neuròleg a neuròleg, de medicament a medicament. "Jo mateix m'automedicava, i pensava que la meva migranya seria crònica".

Un dia, en una de les conferències que va assistir com a oient, el 1996, va coincidir amb un bioquímic que li va parlar per primera vegada de la histamina, un enzim de l'intestí que algunes persones no tenen i que impedeix la bona digestió dels aliments. "Me'n va fer un comentari però no m'ho va assegurar científicament perquè no existia cap estudi, però deia que podria tenir relació amb algunes malalties", diu el Juanjo. És més, "vaig continuar anant a congressos arreu del món, i ningú no parlava de la relació de la dieta amb la migranya". Ara bé, pel seu compte, ell ja començava a evitar de menjar els aliments més histamínics, com els làctics, els cítrics i les begudes alcohòliques.

Mala metabolització

Com que aquests aliments contenen alts percentatges d'histamina, quan arriben a l'intestí, les persones que no tenen l'enzim que els metabolitza, no els degrada i, per tant, els passa directament al torrent sanguini, i allà comença a fer de les seves. És a dir, la histamina és una molècula que es torna perversa per acumulació en el cos de les persones que no l'han digerit en l'intestí. Un dels efectes més evidents seria la migranya.

I va arribar un dia que va decidir deixar-ho tot. "La meva filla ja era gran, i per això vaig pensar que era el moment", diu el Juanjo. Va deixar la feina, va fundar una nova companyia per promoure un nou estudi sobre la migranya amb el suport de la Càtedra de Nutrició de la Universitat de Barcelona.

El 2010 apareixien els primers resultats: el denominador comú dels pacients de migranya és que tenien dèficit la diamoniooxidasa (DAO), és a dir, l'enzim encarregat de metabolitzar els aliments. Per això "hi ha persones que mengen el mateix, i uns tindran migranya i d'altres, no; la diferència és el seu intestí", explica Juanjo Duelo. I just per això la migranya és hereditària, perquè en la cadena de transmissió de l'ADN el dèficit de DAO s'hereta. "Els resultats del 2010 aclarien que el 95% dels pacients amb diagnòstic de migranya patien aquest dèficit; es veia clara, doncs, la correlació entre l'una i l'altra".

Així doncs, els resultats apuntaven que la migranya es curava a l'estómac i no al cap. La Societat Catalana de Neurologia es posava en contacte amb els impulsors de l'estudi, i decidien tornar a repetir per segona vegada el mateix estudi amb l'equip de l'Hospital General de Catalunya, amb el doctor Joan Izquierdo al capdavant. "Partíem d'una hipòtesi, des d'un punt de vista escèptic, però que volíem comprovar amb la metodologia científica", diu el doctor Izquierdo.

Al maig, els neuròlegs portaven els nous resultats al Congrés de la Societat Catalana de Neurologia, i obtenien el segon premi del congrés. L'estudi amb pacients diferents, amb un protocol més científic i clínic, arribava a les mateixes conclusions que el primer: el 95% dels pacients estudiats amb migranya tenien dèficit de DAO.

A partir d'aquí, tot s'ha accelerat. El neuròleg Joan Izquierdo i la companyia biomèdica DR Healthcare es plantegen donar una nova dieta als pacients i receptar-los l'enzim DAO, en forma de càpsules. "Just això s'està fent en un assaig clínic en aquests moments amb nous pacients", explica el neuròleg Izquiedo.

També ha nascut la primera Societat Espanyola del Dèficit de DAO, fet que visualitza encara més la malaltia, i, des del juliol, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona forma part de la companyia biomèdica DR Healthcare. "Els resultats poden fer bé a moltes persones de tot el món; el que passa és que som una companyia catalana i per això encara no se'ns fa gaire cas", conclou Juanjo Duelo. Mentrestant, ell diu que li ha canviat la vida per molts motius, però el que és bàsic és que ja no pateix migranya.

Què és una migranya, segons l'International Headache Society?

Ahir es va celebrar el Dia d'Acció contra la Migranya, una malaltia que té una gran repercussió social i laboral. The International Headache Society (http://www.ihs-headache.org ) ha creat uns paràmetres per saber quan un pacient pateix la malaltia de migranya.

1. Un dels símptomes de la migranya són cefalees, és a dir, mals de cap.

2. Són episodis recurrents, gairebé crònics.

3. Les artèries extracranials superficials (a les temples) es dilaten i provoquen dolor, sincrònic amb el ritme cardíac. Els pacients poden pensar que tenen el cor a les temples.

4.El pacient no suporta el soroll ni la llum. Necessiten foscor i silenci.

5. Abans de l'aparició de la cefalea, es produeix una reducció del reg sanguini, fet que provoca un adormiment de les extremitats (braços i peus adormits).

6. Una migranya dura entre 4 hores i 3 dies.

stats