Sistach reitera la "legitimitat moral" de les candidatures del 27-S que defensin la "dignitat inalienable" dels pobles

La d'enguany ha sigut la primera missa de la Mercè sense l'alcaldessa, Ada Colau, ni el govern de Barcelona en Comú. El cardenal arquebisbe reivindica que la presència de les autoritats a la cerimònia pertany a "la cultura de la ciutat"

Escollir l’humorista Andreu Buenafuente com a pregoner i fer caure la missa de la Mercè dels actes oficials del programa. Aquests han estat els canvis a la festa major que ha dut a terme Ada Colau en el seu primer any com a alcaldessa. Conseqüentment, els regidors del govern no han fet acte de presència a la cerimònia de la Mercè que s'ha celebrat aquest matí, en defensa de “l’aconfessionalitat” de les institucions. Durant l'homilia, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha volgut fer notar la seva molèstia per l'absència de Colau: "La presència de les autoritats i de la ciutadania posa en relleu que s’està assistint a un acte que pertany a la religió, però també que pertany a la cultura de la ciutat", ha expressat.

"Dignitat inalienable dels pobles"

Quan falten tres dies per a les eleccions, Sistach ha assegurat que “no correspon a l’ Església proposar una opció concreta", però sí defensar "la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles”. A més, ha afegit que "cal tenir presents els grans valors que han d’estructurar la societat: la justícia i l’atenció als més febles i els que sofreixen el pes de la crisi econòmica”.

Mas i Colau al seguici

Però els regidors de Barcelona en Comú no han sigut els únics absents a la missa: els de la CUP tampoc hi han assistit. Qui sí que ho ha fet han estat els regidors de CiU –amb l'exalcalde Xavier Trias al capdavant–, el líder d' ERC, Alfred Bosch, la majoria de regidors del PSC –excepte Daniel Mòdol–, els regidors del PP al complet i dos de Ciutadans. Com cada any, el president de la Generalitat, Artur Mas, també s'hi ha sumat.

Per primera vegada com a alcaldessa, Colau ha presidit el seguici que ha començat a la plaça de la Mercè –on s'ha celebrat la missa– juntament amb Mas i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Des d'allà s'ha desplaçat fins a la  plaça Sant Jaume, on presidirà la diada castellera de les colles locals que comença a les 12.30 hores.

Els canvis: l'any que ve

La Mercè 2015 ha arribat encara molt marcada per la feina que havia deixat feta el govern municipal anterior. Però el compromís és que els canvis siguin més notoris de cara a la Mercè del 2016, quan es vol una festa més descentralitzada. “Volem que la cultura arribi a tots els barris i tingui com a protagonistes els veïns”, va reivindicar Colau, que considera que la festa popular és la "màxima expressió de democràcia".

La festa acabarà aquesta nit amb el Piromusical (22 hores), que se celebra a l'avinguda Maria Cristina.

Més continguts de

El + vist

El + comentat