Opinió 09/06/2011

"Actriu no vol dir guapa i follable"

32 anys. Es passa hores al súper i no suporta el tabac. Artista transversal: ha rodat a Hollywood i ha experimentat dirigint curts. Fràgil i menuda. Arriscada i despistada. Fins al punt de facturar la maleta i oblidar-se-la a l'aeroport. És de bons i pocs amics. Volia ser bioquímica i ha acabat fent d'actriu. Però també hauria pogut ser massatgista. Està a punt d'estrenar De tu ventana a la mía , acaba de rodar REC 3 i marxa a Mallorca a gravar una sèrie per a la BBC.

i
Bibiana Ballbè
2 min
Leticia Dolera creu que el cinema és arriscat en cada seqüència.

Mireu-la: sola, sota la pluja. Absent, lleugera, regalada. Té una mirada desconcertant i un punt de nina diabòlica. Com maquiavèl·lica però a la vegada pura. Cara de porcellana, pinta de no haver patit mai, és així? Si t'ho explico no t'ho creus! A mi em jutgen pel color de la pell però jo sóc patidora patològica. La Leticia pràcticament no es mou i parla com dins d'un globus: aïllada i aliena a l'exterior. Què et fa patir, a tu? La desconnexió amb mi mateixa.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

guapa i follable. Quan pensa, la Leticia deixa la boca entreoberta, dibuixant un triangle. Mirant a través, detecto que porta ferros, com una adolescent. Fan mal? Sí. Però m'agrada aquell punt tan dolç entre el plaer i el dolor. Et preocupa la teva imatge? De manera sana, sí. Però em rebenta que es confongui la meva feina amb haver d'estar sempre jove, guapa i follable. T'operaries, tu? Em faria molta por. Però ho faries, sí o no? Em faria por entrar en el bucle i acabar sent clònica: si un extraterrestre baixés a la Terra es pensaria que les dones no envellim i que com més grans ens fem, més ens assemblem entre nosaltres.

arriscar i equivocar-se. Els actors, material sensible. Homenets que viuen moltes vides dins d'una mateixa vida. Leticia, fa mandra fer les maletes i marxar de rodatge? Més mandra fa no treballar. T'ha passat? Sí, jo sé que és estar a casa i que no et soni el telèfon. T'has plantejat mai deixar-ho? Sí. Fa un any vaig perdre la il·lusió. I amb REC 3 l'has recuperat? Sí. Què té d'arriscada la teva professió? Tot. Cada seqüència. Què et fa més por: equivocar-te o arriscar-te? És quan et mous en el risc, quan més t'equivoques. Però també quan més l'encertes. Han de passar les dues coses: has de fer una cosa horrible perquè te'n surti una de brillant.

abecé. Arriscada i indignada? Sí. Has estat a plaça Catalunya? No. No m'agrada associar-me a un moviment amb expectatives tan diverses i que engloba tantes coses: no et pots queixar perquè el capitalisme és una merda, és massa general. De què et queixaries en concret? M'indigna la corrupció política consentida. Que puguin estar al poder persones imputades, em sembla ridícul, és l'abecé de la democràcia. Estàs implicada amb causes socials i polítiques? Implicada no, conscienciada sí. Penso que la cultura no s'hauria de polititzar. La cultura ha de despertar l'ànima de les persones i la consciència. I l'ànima i la consciència no són de dretes ni d'esquerres.

biquinis i idees. Xivarri general al voltant nostre, un biquini a mig mossegar, i una última pregunta en la línia d'indignació i implicació: Tu normalment votes? Sí. I què votes? Cada vegada una cosa diferent. No entenc la fidelitat a un mateix partit polític: s'han de votar idees. I de quin partit t'han agradat les idees d'aquestes últimes eleccions? No hi ha cap partit que em convenci del tot. Això vol dir que has votat en blanc? Sí. I no va servir per a res.

stats